design donttellmum.nl / created by By the WWW...

Lotte van Oers

Lotte van Oers

DIVA van de maand

August 2009

Interview met Hieke Voorberg

De tweede DIVA over de grens is Hieke Voorberg die woont en werkt in Barcelona, Spanje.

Hieke Voorberg werkt als freelance journaliste voor de Nederlandse media in Barcelona. Na een reis door Zuid-Amerika, werd zij gegrepen door de mooie Spaanse taal. Dus pakte zij in de zomer van 2007 haar koffers en vertrok naar Spanje, waar ze verliefd werd op haar leraar Spaans. Met hem woont ze nu samen in een appartement achter de Rambla in Barcelona. In Nederland werkte ze voor vrouwenblad SiS en als bedrijfsjournaliste. Voor Mo Media werkte zij onlangs mee aan de reisgids 100% Catalonië, die in november 2009 in de winkel ligt. Eerder verschenen artikelen van Hieke’s hand in Viva España, Goodies, Green 2, Leeuwarder Courant, Spits, Wit Wedding Magazine, Textilia, Viva en Fancy.

Aan de hand van de DIVA van de maand vragen een kort interview met Hieke…

1. Wat is jouw passie?
Het ontdekken van culturen, reizen en schrijven. Toen ik nog journalistiek studeerde, liep ik stage bij het tijdschrift SEN, voor de Mediterrane vrouw. Toen al interesseerde ik mij voor mijn Marokkaanse en Turkse landgenoten, hun interesses en gewoontes. Nadat ik een tijdje bij SiS (het blad voor de werkende vrouw) had gewerkt, besloot ik een reis te maken door Zuid-Amerika. Samen met een vriendin zag ik Peru, Bolivia, Chili, Argentinië en Brazilië. Terug in Nederland kwamen de reiskriebels meteen weer boven. Spanje zou mijn volgende bestemming worden, besloot ik. Eenmaal in Barcelona voelde ik: hier ga ik voorlopig niet weg. Hoewel ik inmiddels wel gewend ben aan de Spaanse en Catalaanse (regionale) cultuur, leer ik elke week wel weer iets nieuws. Daarvoor is mijn Spaanse vriend Raúl een bron van inspiratie. We zijn inmiddels twee jaar verder en ik heb alweer veel meer van het land gezien. Zo ging ik op mediareis naar Granada, waar ik kennismaakte met de zigeuners die flamenco dansen en de Marokkaanse gemeenschap. Ik ontdekte dat de omgeving van Barcelona ontzettend bijzonder is, vanwege het prachtige berglandschap, de Romaanse en Romeinse historie en de wijngebieden. Een interview wat me altijd zal bijblijven was die met een Afrikaanse jongen die met een vluchtelingenboot naar Spanje was gevaren. Wekelijks sterven in Spanje tientallen vluchtelingen die op deze manier proberen over te steken naar Europa, op naar een beter leven.

2. Wat zou jij meteen veranderen als jij het voor het zeggen had?
Voordat ik in Spanje ging wonen had ik geen besef dat ik geboren ben in een van ‘s werelds rijkste landen waar je, als je goed je best doet, een goede toekomst tegemoet gaat. Toen ik journalistiek ging studeren, kreeg je een OV-kaart en geld van de overheid om te studeren. Toen ik na vier jaar klaar was had ik meteen een baan. Logisch toch, dacht ik. Nou niet dus. Hier in Spanje worden de jongeren door de politiek in de steek gelaten. De huurprijzen in de studentensteden zijn zo hoog dat het jongeren onmogelijk wordt gemaakt om op kamers te gaan. Steun van de overheid is er niet: je studie betaal je hier zelf. De studiekeuze wordt hier vaak niet gebaseerd op wat je leuk vindt en wat je echt wilt worden, maar in welke sector de toekomst er het meest rooskleurig uitziet. Momenteel zijn er in Spanje namelijk drie miljoen mensen werkloos. Onder de Spanjaarden leeft het probleem dat veel mensen die wel een baan hebben niet gestimuleerd worden in hun werk. Luxes als cursussen, riante salarisverhogingen etc. is maar voor weinig Spanjaarden weggelegd. Het gemiddelde loon (ook voor 30 plussers) is overigens 900 euro per maand, zowel voor een fabriekmedewerkers als voor een taalkundige. Ik weet dat dit land niet zomaar kan veranderen en dat dit alles mede voortkomt door de verschrikkelijke oorlogsgeschiedenis en dictatuur die het land tot 1975 in de ban heeft gehouden. Toch hoop ik dat Spanje zich steeds meer zal ontwikkelen in een land waar het voor de inwoners allemaal wat gemakkelijker is.

3. Wat was je meest inspirerende ervaring van de afgelopen periode?
Het doorkruizen van de Spaanse regio Catalonië voor de reisgids 100% Catalonië. Wat een ontzettend mooie regio! Op een half uurtje rijden van Barcelona bevindt je je al in de Penedès wijnregio, en nog iets verderop de Priorat wijnregio. In deze bergachtige streek heb ik een bergdorpje bezocht waar slechts 20 mensen wonen. Adembenemend. Tarragona, een uurtje rijden van Barcelona, was vroeger Tarraco, een Romeinse nederzetting die buiten Italië, ongeveer net zo belangrijk was als Rome. De overblijfselen, waaronder een indrukwekkende Romeins Aquaduct, zijn reuze interessant. Wat is dat toch heerlijk, reizen in je eigen ‘achtertuin’.

4. Wat heb je altijd in je handtas?
Om eerlijk te zijn draag ik hier nooit een handtas! In het afgelopen jaar is de criminaliteit in Barcelona toegenomen, vooral als het gaat om zakenrollers. Veel toeristen worden op sluwe manieren beroofd. Vanwege mijn blonde haar en blauwe ogen, kunnen zakkenrollers denken dat ook ik op vakantie ben en veel geld bij me draag. Om dit te voorkomen draag ik een beetje geld, mijn huissleutels en telefoon gewoon mee in mijn broekzak.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Mijn vriend Raúl. Misschien een beetje zoetsappig dat ik dit zeg, maar ik heb erg veel respect voor hem. In Spanje is het heel normaal om voor de oudere mensen te zorgen en ze in huis te nemen. Toen niemand voor zijn oma kon zorgen, bood hij aan om bij haar te wonen om voor haar te zorgen totdat ze stierf. Dit terwijl hij studeerde en nou niet bepaald in de leeftijd was om over dit soort dingen na te denken. Verder omdat hij mij leert van het moment te genieten en mij laat zien dat het leven niet een kwestie is van to do-lijstjes afwerken. Dat gehaast heb ik meegekregen van de Nederlandse cultuur, ons land is écht een prestatiemaatschappij. Het eerste wat Nederlanders vragen is: en wat doe je? Het eerste wat Spanjaarden vragen is: hoe gaat het met je? Ik leer van Raúl om bij het bereiken van mijn doel daarvan te genieten en niet meteen te denken: check! So, whats next? Ambitieus zijn is goed, maar genieten van wat je nu al hebt bereikt is soms beter.

Wie meer wil weten over Hieke kan terecht op haar website www.hiekevoorberg.nl