design donttellmum.nl / created by By the WWW...

Lotte van Oers

Lotte van Oers

DIVA van de maand

Deze week een nieuw interview in een reeks met vrouwen die gekozen hebben voor het zelfstandig ondernemerschap, allen met een eigen en inspirerend verhaal die zij graag met andere vrouwen delen.

Interview met Debbie Bouguenon

Debbie Bouguenon (41) is sinds 2011 de trotse eigenaar van Cook@Home, een culinaire cadeauwinkel

Debbie Bouguenon heeft een indrukwekkende loopbaan binnen zowel de privaat als publieke sector achter de rug. Zij vervulde onder meer functies als adjunct-directeur van een kinderopvang instelling en als bestuurder bij een grote vakbond. In haar meest recente baan voor zij een eigen winkel begon was zij secretaris van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen bij verzekeraar Delta Lloyd. Allemaal drukke en uitdagende banen die haar op het lijf geschreven waren tot de zomer van 2011. Toen besloot zij dat zij uit de hectiek van de corporate wereld wilde stappen en haar passie wilde volgen: koken en bakken.

Van corporate naar cook…
De functie van secretaris bij Delta Lloyd voor de Raad van Bestuur en Commissarissen was een tijdelijke en het moment brak aan binnen de organisatie dat Debbie formeel toe was aan de volgende stap in haar loopbaan. “Na 9 jaar Delta Lloyd was ik wel toe aan een nieuwe uitdaging. Er veranderde tegelijkertijd veel in mijn leven. Ik ging in het zelfde jaar verhuizen naar Amersfoort en trouwen. Ik wilde iets anders maar niet meer het zelfde op een andere plek. Ik wilde voor mij zelf beginnen en werd geïnspireerd door een vriend van mijn partner met een eigen kookwinkel in Amsterdam. Omdat koken mijn hobby is, leek het mij leuk om daar iets mee te gaan doen. Toen ik ook nog een goede en leuke locatie dicht bij huis vond besloot ik om een winkel te beginnen”.

Culinair en cadeau combinatie…
“De winkel is geen traditionele kookwinkel” vertelt Debbie enthousiast. “Kookwinkels hebben wat vaak de uitstraling van een bouwmarkt voor kookgerei. Cook@Home is meer een culinaire cadeauwinkel. Ik verkoop veel artikelen voor de gedekte tafel maar ook heerlijke sauzen en ingrediënten om zelf thuis de lekkerste en mooiste gerechten te bereiden. Daarnaast verkoop ik ook pannen, olijfolie van het vat, bestek, thee, koffie, kookboeken en leuke kookgadgets. Ik ben zelf erg gevoelig voor een goede sfeer, de winkel is daarom ook sfeervol ingericht”.

Balans life&work
Een eigen winkel betekent vooral bij de start enorm investeren, niet alleen financieel maar ook in tijd en werktijden. “De uitdaging is een goede balans te vinden tussen werk en privé. Je bent gebonden aan vaste openingstijden en ook na sluiting ben je eigenlijk altijd met de winkel bezig. Verder vind ik het ook lastig om te gaan met de stille periodes. Er zijn altijd rustige momenten in een winkel en dan moet je jezelf oppeppen om toch maar nuttig bezig te blijven”. Deze momenten heeft Debbie echter niet vaak omdat zij naast de winkel ook een internetwinkel al meteen heeft gestart waar mensen van alles kunnen bestellen. “Tel daar ook de administratie bij op en dan begrijp je de lange uren”.

Terugblik en toekomst
Op de vraag of zij de drukte en organisatie van een groot bedrijf niet mist antwoordt Debbie:  “Soms wel, zeker de collega’s mis ik best wel. Daarentegen weet ik inmiddels dat alles zijn voor- en nadelen heeft.  En ik mis natuurlijk de vakanties…Voor je zelf werken is investeren in je zelf en dat is altijd positief vind ik. De vrijheid om je eigen keuzes te maken is echt een heel bijzonder gevoel. Daar zou ik niet zomaar meer van af willen stappen”. Debbie mag terugkijken op een goede eerste periode sinds de start van haar winkel. “Het is zelfs gelukt om een bescheiden winst te maken. Toch heb ik moeten vaststellen dat ik voor echte groei naar een locatie met meer “traffic” moet verhuizen”. Dit betekent dat zij nu al in oktober gaat verhuizen naar het centrum van Amersfoort met haar winkel. “De winkel wordt groter en ook gaan wij het assortiment aanpassen. In de nieuwe winkel draait alles om het thema homemade food. Er zal gekookt worden in de winkel en er zal een grote ruimte zijn waar workshops georganiseerd zullen worden”.

DIVAZ vragen:

1. Wat is jouw grootste passie?
Van een passie kan ik niet spreken maar ik kan erg genieten van het bakken van taarten.

2. Wat zou je meteen veranderen als jij een toverstok had?
Vrede, geluk en geen honger meer.

3. Wat is je advies voor andere vrouwen?
Vrouwen zijn gezegend met een goede intuïtie. Volg je hart, je weet zelf het beste wat goed voor je is.

 4. Heb je een rolmodel? 

Paula Bouwer, zij is samen met haar dochter eigenaar van Queens een lunchroom en bed- en breakfast. Paula is het voorbeeld van een sterke ondernemende vrouw die ondanks alle moeilijkheden een succesvolle onderneming heeft opgebouwd en ook andere vrouwen ondersteunt.

 

Interview: Fatma Kaya

Een reactie? Mail naar info@divaznetwerk.nl