design donttellmum.nl / created by By the WWW...

Lotte van Oers

Lotte van Oers

DIVA van de maand

December 2009

Interview met Laura Stevens

Ze omschrijft zichzelf als een Balans-ist. “Geen feminist, maar ik zoek balans in alle aspecten van mijn leven. Bijvoorbeeld, werk life balans= work hard, play hard maar wel op een manier dat ik telkens de inspiratie krijg om beide beter te doen en er meer plezier er uit te halen. Ik doe het zelfs nog beter als werk en privé in elkaar gevlochten zijn en als ik mag betaald worden voor iets doen waar ik heel veel passie voor heb”.

Balans in Bouw
Building Passion, het boek voor een betere balans in de bouw, dat door Laura is samengesteld en die 8 december wordt gepresenteerd is daar een goed voorbeeld van. Daar krijgt Laura alleen nog niet voor betaald, maar haar doel is om een 2e boek te maken waaraan ze wel iets kan verdienen en nog andere leuke dingen kan doen. “Lesgeven op de TU of een hogeschool. De nieuwe generatie ontwerpers kunnen een verschil maken, het is nu de tijd om dat aan hen duidelijk te maken. Doe iets goeds, of doe het helemaal niet! We moeten gebouwen ontwerpen die energie opleveren en water terug geven die schoner is dan dat we het hebben gekregen. Dat willen veel mensen die al jaren bezig zijn met duurzaamheid, maar NU is echt het moment om in het praktijk te zetten. Daar wil ik aan meewerken”.

Waar zijn de vrouwen?
Het idee voor Building Passion is geboren toen Laura als bestuurslid van Bouwnetwerk telkens met cijfers en resultaten van onderzoeken werd geconfronteerd over de positie van de vrouw in de bouw. “Waar bleven de vrouwen in de top lagen? Ik wist dat er voldoende vrouwen rondlopen in de bouw die meer kunnen en willen”. Blijkbaar kende Laura de vrouwen maar de mannen in de top van organisaties niet. Zij kreeg dan ook vaak verzoeken om die namen van topvrouwen in de bouw. Met het 25e jaar van bouwnetwerk en het thema van het jubileumjaar namelijk zichtbaarheid, wilde zij  de vrouwen die zij kende en die met hartstocht en passie werken in de bouw Zichtbaar maken. “Bij Woman Capital zag ik een boek liggen, Wise Women van Jouce Tennesson. Toen wist ik meteen dat ik zo een boek wilde maken. Met prachtige foto’s en mooie teksten van de vrouwen uit de bouw zelf is het nu een feit geworden. Na de interviews zijn ik en de geïnterviewde  vrouwen bewuster geworden over eigen passies en drive binnen hun werk in de bouw”. Op 8 december is het zover en is de presentatie van het boek. Over haar ambities op korte termijn hoeft Laura niet na te denken want een vervolg op het boek is haar volgende project. “De namen van vrouwen stromen naar me toe van bedrijven die dit horen. Ik wil de culturele aanwinsten van en de passies zichtbaar maken van de Nederlandse vrouw in de buitenlandse bouwwereld en de buitenlandse vrouwen die in Nederland werken”. Laura’s doel is om internationale sponsoren te vinden voor deel 2 van het boek en de building passion nog groter maken. Over de ideeën daarover zwijgt ze nu nog even.

Dan de vragen aan elke DIVA van de maand:

1. wat is je grootste passie?
Passie! De liefde, mijn kids, avontuurlijke verre reizen, actiesporten als duiken, wakeboarden en snowboarden. Ik heb zo veel passies… 1 leven is te kort dus ik maak er wat van en leef iedere dag maximaal.

2. Wat zou jij meteen regelen als jij het voor het zeggen had?
Utopisch? Ik zou regelen dat alle bommen en wapens niet meer werkte…
Realistisch? Meer vrouwen aan de top… dan is het eerste misschien niet zo nodig meer.
Egoïstisch? Dat ik alle talen kon spreken van de wereld… echt contact is de sleutel tot begrip.
Humoristisch? Dat ik zelf kon vliegen!

3. Wat was je meest inspirerende ervaring de laatste tijd?
Dat ik `Angels Landing` in Zion National Park tot de top heb beklommen in september…. zonder verzekerd te zijn…. dan geloof je in engeltjes!

4. Wat heb je altijd in je handtas?
Mijn iPhone en lipgloss.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Mijn kids, want die helpen mij door mijn 24/7 werk routine ook af en toe een pauze te nemen en weer te zien wat echt belangrijk is. Mijn vrienden, want die zijn ook vol liefde, passie en begrip voor mijn (soms extreem) grote mond. En ook Obama…. hij doet het ongewoon goed bij het Amerikaanse volk en is hard bezig eindelijk een echte verbetering waar te maken. Ik ben door hem weer trots om Amerikaanse te zijn!

Meer informatie over Building Passion is te vinden op www.buildingpassion.nl. Via de website is het ook mogelijk om een exemplaar van dit boek vol inspirerende vrouwen in de bouw te bestellen.

Interview: Fatma Kaya
Foto’s: Laura Stevens