design donttellmum.nl / created by By the WWW...

Lotte van Oers

Lotte van Oers

DIVA van de maand

February 2006

Interview met Samira Abbos

Samira Abbos vraagt, luistert, verbindt, daagt uit en moedigt aan. Met verve leidt ze debatten voor ministeries, gemeenten, scholen en andere publieke arena’s. Scherp, kritisch én met de nodige humor weet ze mensen te verleiden tot een open gesprek. Vanuit een betrokken geest en met kennis van zaken. Die bagage vult ze niet alleen vanuit haar werk als programmamaker en columniste en journaliste. Maar ook door zich vrijwillig in te spannen voor allerlei organisaties.

1. Wat is je grote passie?
Ik heb meerdere passies, zoals lezen en reizen maar mijn werk is mijn grote passie. Elke dag een andere dag. Dan weer een stuk schrijven, een inleiding houden of een debat of conferentie leiden. In een week bijvoorbeeld leidde ik een debat over de toekomst van vliegbasis Soestenberg in Zeist en een debat op een MBO over de verkiezingen in Delft. Mijn werk is mijn passie omdat ik iets doe wat ik heel graag en nog steeds leuk vind om te doen. Het is heel divers en ik houd er van om meerdere dingen tegelijk te doen. Ik ben elke week op een andere plek in Nederland en ik ontmoet heel veel verschillende mensen. Het geeft mij veel voldoening.

2. Wat zou je direct regelen als jij het voor het zeggen had?
ik zou er meteen voor zorgen dat de honger de wereld uitgaat. Op de tweede plaats vind ik het erg belangrijk dat alle kinderen op de wereld naar school kunnen gaan. Ieder kind heeft recht op onderwijs.

3. Welke vraag is je nooit gesteld maar zou je toch willen beantwoorden?
Er is nog niet echt een vraag dat nog niet aan mij gesteld is. De meest genante vragen zijn gesteld, maar ook open en leuke vragen die je niet verwacht. HP de Tijd heeft mij gevraagd of ik gelukkig ben. Dat vond ik een leuke vraag en een vraag die je eigenlijk niet verwacht. Ik heb toen gezegd dat ik niet ongelukkig ben. Dat vind ik veel belangrijker.

4. Welk compliment geef je jezelf vaak?
Ik geef mezelf eigenlijk nooit een compliment en ik kan me er eigenlijk ook niets bij voorstellen. Ik ben een perfectionist en ik vind altijd dat het beter kan. Ik ben best hard voor mezelf,ik zou aardiger voor mezelf moeten zijn. Dus gewoon in de spiegel kijken en zeggen: dat heb je nou goed gedaan!

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Absoluut Mijn moeder! Mijn moeder mag in een heel mooi lijstje. Ze is heel wijs,lief, slim en intelligent. zij is alles. Mijn moeder heeft zich ondanks de beperkte mogelijkheden goed weten te ontwikkelen en op de een of andere manier heeft ze haar plek binnen de Nederlandse samenleving weten te vinden. Ze is zeer rechtvaardig, open en eerlijk. Mijn moeder kan niet lezen en schrijven, maar ik vind haar een van de meest wijze mensen die ik ken. ik weet dat zij veel voor onze samenleving had kunnen beteken, vooral op het gebied voor integratie. maar ja, dat kan natuurlijk niet als je nooit naar school bent geweest. Zij heeft wel 7 leuke, aardige kinderen opgevoed, dat is haar bijdrage aan de Nederlandse samenleving.

Wil je reageren op de DIVA van de maand, doe dat dan via info@divaznetwerk.nl.