design donttellmum.nl / created by By the WWW...

Lotte van Oers

Lotte van Oers

DIVA van de maand

September 2007

Interview met Fatma Koser Kaya

Fatma Koser Kaya is 2e kamerlid voor D66. Zij is getrouwd en heeft een zoontje van 6 jaar, Baran. Fatma wil zich graag inzetten voor arbeid, zorg en vrijheid. In haar werkzaamheden staat de sociaal-economische ontwikkeling centraal.

1. Wat is je grote passie?
Mijn zoontje natuurlijk! Verder is rechtvaardigheid altijd mijn grote drijfveer geweest. Willekeur vind ik onacceptabel. Zo heb ik bijvoorbeeld als enige Kamerlid tegen de Inburgeringswet van Verdonk gestemd. Ik vind het namelijk onzin dat een productiemedewerker of arts die al jarenlang in Nederland is en perfect Nederlands spreekt een inburgeringscursus moet doen. Ik heb niets met stigmatiserende en ineffectieve symboolmaatregelen .

2. Wat zou je direct regelen als jij het voor het zeggen had.
Ik zou mij inzetten voor het creëren van een open samenleving zonder drempels, waarin iedereen zich vrij kan bewegen en tot zijn recht kan komen. Ik vind dat mensen hun leven moeten kunnen inrichten zoals zij dat zélf wensen. Maar concreet: vrijheid voor alle vrouwen! Maar ook bijvoorbeeld het verruimen van openingstijden van de apotheek, de huisarts of het gemeentehuis. Ik irriteer me mateloos als ik bijvoorbeeld na 6 uur niet even naar een apotheek kan. En ik wil een einde aan die onzalige discussies over ‘allochtoon versus autochtoon’. Als je wilt dat mensen zich opstellen als zelfstandige individuen, dan moet je ze ook zo benaderen. We willen toch allemáál een betaalbaar huis, leuk werk en een veilige omgeving waar onze kinderen kunnen opgroeien? En ja, ook ik wil wereldvrede!!!!

3. Welke vraag is je nooit gesteld maar zou je toch willen beantwoorden?
Wat een moeilijke! Ik kan er geen bedenken. Maar deze vraag is mij niet eerder gesteld.

4. Welk compliment geef je jezelf vaak?
Ik ben altijd dwars geweest en heb altijd mijn eigen koers gekozen. Zonder doorzettingsvermogen kan dat natuurlijk niet. En daar ben ik trots op. Maar ik zeg dat nooit zo hardop tegen mijzelf.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Zonder enige twijfel mijn moeder! Mijn vader is overleden toen ik nog een jong meisje was. Mijn moeder heeft zes kinderen in haar eentje een fantastische opvoeding gegeven. We hebben allemaal een opleiding kunnen doen en hebben nu allemaal leuk werk. Wij zijn als gezin erg close en bijzonder. Daar heeft zij voor gezorgd. Hulde aan mama!!!

Meer over Fatma Koser Kaya kun je lezen op www.fatmakoserkaya.nl

Wil je reageren op de DIVA van de maand, doe dat dan via info@divaznetwerk.nl.