design donttellmum.nl / created by By the WWW...

Lotte van Oers

Lotte van Oers

DIVA van de maand

July 2010

Interview met Debbie Bouguenon

Debbie Bouguenon (38) is secretaris van de Raad van Bestuur en Raad van Commissarissen bij Delta Lloyd. Een drukke en uitdagende baan die haar op het lijf geschreven is.

Haar overstap van een van de grootste vakbonden in Nederland, waar zij landelijk bestuurder en onderhandelaar was, naar het bedrijfsleven lijkt misschien geen logische stap. Debbie voelde zich in een commerciële instelling al echter vrijwel meteen op haar plaats. Zij begon als senior beleidsadviseur HRM en was binnen een half jaar Teamleider van de afdeling Personeel en Organisatie. De functie van secretaris vervult ze nu sinds twee jaar. In deze functie zit zij zo dicht als maar zijn kan bij de top van het bedrijf en ziet zij hoe deze wordt bestuurd. Is er nu echt verschil tussen hoe mannen en vrouwen in de top werken of opereren? “Absoluut. Ik zie dat vrouwen en mannen anders communiceren en andere gedragsstijlen hebben om hun doel te bereiken. Zo hebben vrouwen in het algemeen meer aandacht voor hun omgeving en vinden zij het makkelijker om over hun zwaktes te praten. Bij mannen zie je dat ze vaak directer zijn in hun communicatie en de confrontatie niet schuwen. Dat klinkt heel negatief maar dat is het niet. Hun schuldgevoel zit hen gewoon minder in de weg dan vrouwen en dat is een voordeel als je de top wil bereiken of je wilt handhaven in de top”.

Op de vraag of initiatieven die vrouwen naar de top van een organisatie stimuleren of er aandacht voor vragen nut hebben is Debbie heel duidelijk. “Zeker, alleen door er over te praten blijft het onderwerp op de agenda. Voor een bedrijf is het van belang dat er een goede balans is tussen een feminiene en masculiene cultuur, tussen vrouwelijke en mannelijke eigenschappen en de balans daarvan. Ik ben er van overtuigd dat echt succesvolle bedrijven die ook op de langere termijn aan de top willen blijven, bedrijven zijn met een cultuur waar zowel mannen als vrouwen zich prettig en gelijk gewaardeerd voelen”.

Debbie is secretaris van een financiële organisatie in een tijd waarin er veel beroering is in de financiële wereld. Het omvallen van banken, commissies en onderzoeken maar ook de spannende beursgang van Delta Lloyd zelf. “Voor mij was het bijzonder om mee te maken dat de financiële instellingen zich meer bewust zijn geworden van hun maatschappelijke plicht. Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is niet alleen een kreet maar een must om je te handhaven in onze veranderende maatschappij’’. Dan ook aan Debbie de vragen die aan elke Diva van de maand gesteld worden:

1. Wat is jouw grootste passie?
Van een passie kan ik niet spreken maar ik kan erg genieten van het bakken van taarten.

2. Wat zou je meteen veranderen als jij het voor het zeggen had?
Ik zou vrede brengen aan allen en in het bijzonder in het Midden-Oosten.

3. Wat was je meest inspirerende ervaring van de afgelopen periode?
Het verouderingsproces van mijn ouders maakt diepe indruk op mij. Bewust meemaken dat zij de laatste fase van hun leven ingaan en uiteindelijk sterfelijk zijn zoals wij allen.

4. Wat heb je altijd in je handtas?
Mijn BlackBerry

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Ik heb diep respect voor allen die zich belangloos voor een ander inzetten.

Interview: Fatma Kaya

Een reactie? Mail naar info@divaznetwerk.nl