design donttellmum.nl / created by By the WWW...

Lotte van Oers

Lotte van Oers

DIVA van de maand

November 2008

Interview met JunghWha Kim

Deze maand laten wij elke week ondernemende DIVAZ aan het woord over hun passie en hun onderneming. Voor de ondernemende diva van deze maand blijven we nog even bij mode en kleding met JungHwa Kim. Zij heeft in 2007 haar eigen merk “KimJunghWha” opgericht.

JungHwa (31) is geboren en getogen in Zuid-Korea. De passie voor mode bracht haar in 2000 naar Europa. In eerste instantie wilde zij zich inschrijven in Antwerpen aan de mode academie, dit lukt echter niet. In Arnhem had ze meer geluk en werd ze aangenomen. Geluk had ze daar ook in de liefde, daar ontmoette zij ook haar huidige partner.

Na de 4 jarige mode-opleiding in Arnhem in 2005 mag JungHwa, omdat ze nog geen verblijfsvergunning heeft nog niet werken. In 2007 is de verblijfsvergunning binnen en werkt JungHwa onder andere bij Design Studio en Kindermode bedrijf Imps & Elfs in Amsterdam. De mode industrie is niet de makkelijkste sector om een baan te vinden, vooral niet als je zelf een uitgesproken smaakt hebt en niet perse die smaak herkent in de commerciële kledingwinkels. JungHwa doet de stoute schoenen aan richt half 2007 haar eigen merk op onder de de naam ‘Kim JungHwa ’. JungHwa’s hart heeft altijd bij damesmode gelegen en zij richt zich dan ook op de vrouwen met haar kleding. Haar eerste collectie voor herfst/winter heeft de titel asymmetrie. Als je de collectie bekijkt wordt snel duidelijk waarom. “Ik ontwerp graag kleding die ik zelf ook draag. Voor deze collectie heb ik een kledingstuk die ik al had gemaakt en die toevallig asymmetrisch was als uitgangspositie genomen en alles daaromheen ontworpen”. Voor haar eerste collectie die te bewonderen is op haar website heeft JungHwa alles zelf gedaan. Zij heeft zelf de stoffen ingekocht, de foto shoot geregeld, de website opgezet en voor de verkoop winkels benaderd. Hoewel het heel zwaar was om zo veel dingen te gelijk te regelen, alleen, is de eerste stap gezet. De collectie hangt nu in 3 winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Een droom die uitkomt? “Mijn droom is om als mode ontwerper het goed te doen, zou leuk zijn als ik wereldberoemd zou zijn maar mijn droom komt al uit als er vrouwen zijn die gelukkig zijn met mijn kleding in hun kleding kast en ik zelf altijd creatief kan zijn” aldus de beginnende ontwerpster.

Dan is het tijd voor de DIVA vragen:

1. Wat is jouw grote passie?
Ik kan niet enkel een ding noemen. Ik hou van dingen doen met mijn handen;
tekenen, stoffen knippen met een grote schaar en naaien, is een passie. Lekker eten maken en uitproberen doe ik bijna elke avond thuis. Op dit moment is een passie ook om zelf baby spullen te maken voor mijn eigen baby.

2. Wat zou jij meteen regelen als jij het voor het zeggen had?
Een goed naaiatelier in België (waar ik nu woon) vinden die mijn collectie kan uitvoeren.

3. Welk compliment geef je je zelf vaak?
Eerlijk gezegd, geef ik mijzelf niet zo vaak een compliment. Mijn mentaliteit is wel veranderd sinds ik in Nederland en België woon. Maar toch blijft een deel van mij Zuid-Koreaans en Aziatisch. Veel Aziatische mensen zijn gedisciplineerd en streng voor zichzelf. Maar positief denken, probeer ik wel vaak!!

4. Wat zit er altijd in jouw tas?
Portemonnee, telefoon, i-pod en een zelfgemaakt multifunctioneel boek die ik gebruik als agenda, teken- en notitieboek.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Mijn man. Ik ken hem sinds ik naar Nederland ben gekomen. Hij motiveert mij, inspireert mij en ondersteunt mij in wat ik wil doen.

6. Wie zou je graag nog een keer willen kleden?
Mijn moeder, zij is altijd heel kritisch. Ik ben benieuwd wat zij van mijn ontwerpen vindt…..

Voor meer informatie over JungHwa en haar collectie kun je terecht op www.kimjunghwa.nl

Interview: Fatma Kaya
Foto: Chantal Bekker voor www.kimjunghwa.nl