design donttellmum.nl / created by By the WWW...

Lotte van Oers

Lotte van Oers

DIVA van de maand

October 2009

Interview met Roos Stallinga

Roos Stallinga (1978) is kunstenaar en fietsliefhebber en wist deze twee zaken mooi samen te brengen door het maken van de eerste fietsgids van New York. In aansluiting op het Hudson jaar, dat de aankomst van Henry Hudson 400 jaar geleden in Manhattan viert, mocht zij een exemplaar van haar fietsgids overhandigen aan het prinselijk echtpaar in New York en burgemeester Bloomberg.

NYC Bike Princess
Toch grappig een Nederlandse die een fietsgids over New York maakt. “Ik ben een Nederlandse en fietsen is voor mij een tweede natuur. Voor mij is het de beste manier om een stad te ontdekken en te beleven. Pas in New York werd het bijzonder. Toen ik in New York (inmiddels mijn tweede thuis) woonde en werkte wilde ik net als in Nederland overal naar toe fietsen. Ik kocht een fiets en deed dat gewoon. In het begin moesten mensen er aan wennen en verklaarden sommigen me zelfs voor gek”. Inmiddels is de situatie aan het veranderen. Fietsen is de snelst groeiende manier van vervoer in New York. De afgelopen drie jaar is er maar liefst 320 kilometer aan nieuwe fietspaden door de stad aangelegd.

Van Haarlem naar Harlem
Roos groeide op in Haarlem en ging na de middelbare school psychologie studeren aan de UvA. Er was nog even twijfel of ze toch niet de kunstacademie zou doen omdat ze erg creatief is en goed kan tekenen. Dat kwam met het maken van de fietsgids mooi van pas. Verder heeft Roos een enorme passie voor reizen. Op haar 15e was zij voor het eerst in New York en bleef nadat haar vader was vertrokken achter bij vrienden om als au pair te werken. Het was een groot avontuur. Dat zette ze na de middelbare school door toen ze op haar 17e een jaar naar Barcelona vertrok. “Ik wilde vrij zijn en meer ontdekken. Ik heb alles gedaan waar ik nieuwsgierig naar was en heb veel verschillende mensen uit de hele wereld leren kennen. Ook dwaalde ik veel door de stad en begon ik echt met het schrijven en tekenen van mijn belevingen. Dat jaar in Barcelona was voor mij een grote eye-opener”. Eenmaal terug in Nederland begon Roos aan de studie Psychologie maar het reizen bleef. Zo reed ze gedurende een half jaar met haar toenmalige vriend in een oude Volkswagen bus van San Fransisco naar Honduras en terug. “Dat was ontzettend bijzonder. Ook heb ik tijdens mijn laatste studiejaar literatuuronderzoek gedaan aan de Universiteit van California in Berkeley en kon dat mooi combineren met leven in San Francisco”.

Creatieve therapie
Aan het einde van haar studie ontdekte Roos het vakgebied creatieve therapie (art therapy) en ontdekte ook dat zij daarvoor een master alleen in Amerika kon doen. Met een beurs van de Fulbright Foundation kon zij die master aan New York University behalen. “Ik heb er toen 3 jaar gewoond en gewerkt, onder andere met kinderen in Brooklyn. Maar ik heb ook gewerkt voor Creative Capital, een organisatie die kunstenaars financieel ondersteunt en tevens door het geven van trainingen. Dat was erg inspirerend”. Terug in Amsterdam bleef de kunst kant knagen en heeft ze het 3e jaar van de Rietveld Academie nog afgerond. Na een wat onrustige periode besluit Roos voor zichzelf te beginnen als kunstenaar en fotograaf. Ze doet verschillende opdrachten en organiseert hier en in New York exposities.

De fietsgids
In 2008 ontstaat het idee voor de fietsgids en reist ze heen en weer naar New York om het boek samen te stellen. “Ik heb er precies 9 maanden over gedaan om het op tijd af te krijgen en te presenteren”. Is er nog een favoriete route? “Onder andere de route naar Red Hook (Roode Hoek) in Brooklyn, waar je een fantastisch uitzicht hebt op het Statue of Liberty. Maar eigenlijk overal. Door New York fietsen is net als reizen, je komt door zo veel verschillende werelden”. Fietsen in New York is nu ontzettend hip. Mensen uiten zich via hun fiets lijkt het wel. “Het is een beweging aan het worden, en een heel positieve want het is snel, groen, gezond en superleuk!”.

Het boek van Roos Stallinga “Ride with me NYC” is verkrijgbaar in de boekhandel en te bestellen via de website www.ridewithmenyc.com

Dan de vragen aan elke diva van de maand

1. Wat is jouw grote passie?
Reizen en mensen ontmoeten uit de hele wereld. Daarnaast koken en eten. Ik heb een goede neus voor leuke restaurantjes en plekken waar je heerlijk koffie kunt drinken.

2. Wat zou jij veranderen als jij het voor het zeggen had?
Meer openheid en directere communicatie tussen mensen. Ik kan niet goed tegen de logheid die structuren en regels met zich meebrengen.

3. Wat was je meest inspirerende ervaring van de afgelopen periode?
Een boek maken, en dat het er nu echt is. Het proces van een idee naar een tastbaar product vond ik inspirerend.

4. Wat heb je altijd in je handtas?
Een notitieboek en pen om te schrijven en tekenen. Verder ben ik niet echt een handtas-meisje.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Mijn vriend Jurjen, die een grote steun en inspiratie is en steeds in mij heeft geloofd gedurende het proces van het tot stand komen van het boek.

Interview: Fatma Kaya
Foto’s: Roos Stallinga