design donttellmum.nl / created by By the WWW...

februari 2008

Interview met Hatice Bölek

Hatice Bölek werkt als Clustermanager Integratie bij het Inter-Lokaal in Nijmegen. Zij heeft een man en twee kinderen. Hatice was een van de mede-oprichters van het DIVAZ netwerk.

1. Wat is je grote passie?
Al het zichtbare en onzichtbare van het leven…Ik kan enorm genieten van de dynamiek van mensen. Maar ook geniet ik van het contact met dieren en de rust dat de natuur geeft. Als ik inzoom in mijn kleine wereld wordt ik helemaal blij van mijn kinderen, mijn man en boeken. Als dansen ook geldt als passie hoort dat ook zeker bij in mijn leven, net als het zoeken van oude tegelscherven aan de Waalkade:)

2. Wat zou je meteen regelen als jij het voor het zeggen had?
Ik zou het armoedeprobleem aanpakken. Ondanks de rijkdom in onze samenleving zijn er nog te veel mensen die onder of net boven de armoedegrens leven. Er zijn verschillende potjes van gemeenten tegen armoede, maar juist mensen die te maken hebben met schulden en langdurig achterstand, weten die niet te vinden. Kansen krijgen en creëren is niet zo vanzelfsprekend voor iedereen en ik zou willen dat meer mensen daar bewust van zouden zijn. Ook emancipatie is en blijft voor mij een belangrijk item. Als 12-jarige schold een vriend mij uit als stomme feminist tijdens een van onze vele discussies. Ik accepteerde het als een compliment, want uiteindelijk gaf hij mij na een tijdje gelijk dat gelijkwaardigheid tussen man en vrouw geen vanzelfsprekendheid is. Hoewel ik nooit een idool heb gehad, heb ik wel een zwak voor alle vrouwen die zich sterk hebben gemaakt of maken voor de rechten en positie van de vrouwen.

3. Welke vraag is je nooit gesteld maar zou je toch willen beantwoorden?
Hoe het voelde om voor het eerst los te komen van de emotionele problemen van discriminatie en uitsluiting. Het zijn mechanismen die aanwezig zijn in alle samenlevingen. Ik heb het natuurlijk ook meegemaakt als vrouw, moeder, werkende allochtone vrouw etc. Als gevoelsmens kwam de negatieve boodschap altijd keihard binnen, totdat ik op een gegeven moment besefte dat het helemaal niets met jou als persoon te maken heeft. Het zijn angsten en patronen die soms al eeuwenoud zijn en bewust of onbewust zetten wij die voort in ons leven. Tja, toen ik dat door had voelde ik me ook meteen vrij. Nu ben ik een meester in het herkennen van deze patronen en kan er ook assertief mee omgaan, maar mij als persoon raakt het niet meer.

4. Welk compliment geef je je zelf vaak?

Wat fijn dat je kunt relativeren en dat je blijft geloven in het leven. Dit is een leuke vraag, want vooral vrouwen zijn schuw om complimenten aan zichzelf te geven. Terwijl dat zo veel waard is. Zonder in het narcisme te belanden, bewust worden van je eigen kwaliteiten en je valkuilen zijn erg belangrijk wil je je altijd compleet blijven voelen. Dus ja, ik hou regelmatig innerlijke dialogen met mezelf en daarbij passeren complimenten en aandachtspunten de revue.

5. Wat zit er altijd in je handtas?
Ha, ha…Lippenstift, drop, mobiel, pennen, papier en geld.

6. Wie mag er van jou in een lijstje?
Als ik kijk naar de lijstjes op mijn bureau zijn dat mijn moeder, mijn slimme en warme vriendinnen Chiara Sahin Pisanu, Germa Bongers, Monique Saris en natuurlijk man en kinderen.