design donttellmum.nl / created by By the WWW...

juli 2008

Interview met Marietje Schaake

Marietje Schaake verblijft op het moment in de Verenigde Staten om te werken aan een publicatie. Tot voor kort heeft Marietje gewerkt voor de voormalig Amerikaanse ambassadeur in Nederland aan het project Diversity Dialogues. Aan Marietje hebben wij over de mail wat vragen voorgelegd over haar ervaringen in een hele dynamische tijd in de VS in verband met de verkiezingen.

Wat bracht je naar Washington?
Momenteel ben ik alweer in Los Angeles, waar ik 3 weken zal blijven. In Washington was ik 6 weken, en dat alles om me te richten op mijn publicatie die uitkomt bij de Atlantische commissie later dit jaar. In Washington werkt iedereen heel hard, dus dat stimuleert. Ook zijn er talloze denktanks en experts die je makkelijker kunt benaderen dan in Nederland. Ik schrijf over de relatie tussen transatlantische betrekkingen (Amerikaans-Europese verhouding) en het debat en beleid op het gebied van Moslims in het Westen.

Wat valt je het meest op aan waar je nu bent? Wat is heel anders aan de VS vergeleken met Nederland?
De VS zijn eigenlijk heel anders dan Nederland op allerlei gebied. Ik kijk de hele dag mijn ogen uit, ondanks dat ik eerder in de VS woonde. Wat nu opvallend is zijn de verkiezingen, en de campagnes daarom heen. De kranten en televisie programma’s zijn er vol van, elke dag maar weer. Het is echt een ‘machine’. Elke kandidaat heeft honderden mensen voor hem werken en daarnaast eindeloos veel vrijwilligers. Dit jaar is het bijzondere dat er een vrouw en een ‘African American’ meededen. Hillary en Obama hebben ieder op hun eigen manier een kleine revolutie teweeg gebracht, los van wat er verder gebeurt. Zij hebben beiden laten zien aan grote groepen mensen dat de Amerikaanse droom, tot in het Witte Huis, ook voor hen haalbaar is.

Omdat ik al de hele dag denk, lees en schrijf sport ik veel, dat helpt bij de concentratie en het afreageren als je een mindere dag hebt. Sport is ook zoiets waar ik me hier over verbaas. Mensen bewegen in het normale leven heel weinig. Er zijn veel auto’s en liften, en mensen fietsen of lopen nauwelijks. Ik fiets als echte Nederlander wel overal heen. Zeker als je dat niet doet als sport maar gewoon om van A naar B te komen kijken mensen je nogal eens gek aan; met hakken en een rokje op de fiets… Amerika is soms een land van uitersten. Sommigen gaan elke dag naar ‘the gym’ en anderen nooit, en zouden dat beter wel kunnen doen. Er zijn veel mensen met overgewicht, en dat is echt zorgwekkend. Het is een probleem dat ook veel met armoede te maken heeft. Bij Kentucky Fried Chicken kan je voor 3 dollar een maaltijd eten, en twee tomaten kosten ook al snel 3 dollar. Gezond eten is moeilijker, en het vette, vezel- en vitamineloze eten is overal en goedkoop. Zowiezo zijn alle porties 1,5 or 2 maal zo groot als in Nederland.

Hoe ervaar jij de verkiezingen? Vooral nu Barack Obama de kandidaat wordt…

De verkiezingen beginnen nu steeds interessanter te worden. Nu de primaries beslist zijn wordt het debat tussen beide heren inhoudelijker en zal de weg naar november zich gaan vormen. In Washington heb ik Obama en Hillary een lezing horen geven, McCain heb ik als senator wel eens gezien. Wat met name opvallend is, is dat er binnen de democraten die voor Obama zijn nog een extra lading energie is vrijgekomen na zijn nominatie. Velen hadden het wel gehoopt maar niet voor mogelijk gehouden, vooral omdat hij zwart is. Het zal heel spannend worden in november. Ik hoop dan ook in Amerika te zijn om het allemaal van dichtbij mee te maken!

Ondertussen brengen de verkiezingen in Washington nog een andere dynamiek mee. Er wordt druk gespeculeerd over wie welke functie zal bekleden als minister, maar ook als ambtenaar in de volgende regering. In de VS zijn ook hoge ambtenaren politieke benoemingen. Als de democraten winnen zullen de denktanks leeglopen en de experts die daar hebben ‘gewacht’ op hun moment de plekken innemen die Bush en de zijnen achter laten. Als McCain wint zal er ook een ‘shuffle’ zijn, maar waarschijnlijk iets minder rigoreus. Dit is echt het seizoen dat iedereen probeert banen te vinden en carriere stappen te maken. Ook veel mensen die nu nog in ‘the administration’ werken kijken uit naar een nieuwe plek omdat ze weten dat Bush bijna weg is en zijn (reputatie)erfenis hen niet altijd goed zal doen.

Het thema vrouwen aan de top komt steeds hoger op de agenda in Nederland. Hoe gaat het in de VS er aan toe en wat heeft een vrouwelijke kandidaat voor de presidentsverkiezingen teweeg gebracht?
Als er iets is dat de primaries hebben duidelijk gemaakt is het dat kansen voor vrouwen reëel zijn en haalbaar. Hillary zei in haar speech nadat ze Obama feliciteerde met zijn nominatie dat Amerika nog steeds een glazen plafond heeft, maar dat de kiezers daarin 18 miljoen barsten hebben gemaakt. Dat was een krachtige uitspraak. De symbolische waarde voor vrouwen in een kandidaat als Hillary is groot. Ze is een rolmodel voor velen. Toch merkte je zowel in de campagne van Hillary als van Obama dat beiden wilden oppassen niet alleen als ‘vrouw’ en als ‘African American’ gezien te worden. Uiteindelijk moet het om de kwaliteit en de inhoud gaan natuurlijk, en is het juist onderdeel van de oplossing om niet als vrouw gezien te worden maar los van sexe als geschikt politica. Maar toch, zoals ik eerder al zei, voor vrouwen en voor etnische minderheden is een deel van het resultaat van deze nog onbesliste strijd al behaald!