design donttellmum.nl / created by By the WWW...

juli 2009

Interview met Senay Ozdemir

In de zomer presenteren wij een DIVAZ over de grens special waarbij vrouwen die over de grens wonen en werken centraal staan. De eerste DIVA over de grens is Senay Özdemir, aan het werk in Austin, Texax, Verenigde Staten.

Senay Özdemir werd in 1993 de eerste Turkse omroepster van Nederland en Europa. Ze werkte als producer bij de TROS voor het actualiteitenprogramma 2Vandaag en de consumentenrubriek TROS Radar. Ze is oprichter en hoofdredacteur van SEN Magazine dat in 2004 door de Volkskrant werd verkozen tot het beste nieuwe vrouwenblad van dat jaar. SEN is nog steeds als online magazine te lezen. Senay publiceerde opiniestukken in de Volkskrant, NRC Handelsblad en LA Times. Zij woont en werkt op het moment in Austin als docent ‘Online Publishing’ op de School voor Journalistiek.

Life in Austin
Senay is een vrouw met ambitie en tomeloze energie. Tussen alle drukte en werkzaamheden door heeft zij de tijd gevonden om een boek te schrijven. Op 3 juli is haar eerste roman De Harsclub uitgekomen. De recensie van dit boek liegt er niet om volgens de Pers: “Er bestaat geen twijfel. Zij is de nieuwe Carry Bradshaw”. De Harsclub schildert de levensstijl van drie zelfbewuste mediterrane vrouwen die ieder hun eigen antwoord vinden op de vragen van elke jonge vrouw: carrière, schoonheid, seksualiteit en mannen. De belofte is een hartverwarmende en hilarische roman, gebaseerd op ware verhalen en bekentenissen. Senay is een DIVA over de grens op dit moment maar maakt over de mail tijd om wat meer over haar boek te vertellen en hoe zij het tot nu toe vindt in Austin. Wat valt haar op, zijn studenten daar anders en hoe zit het met de vrouwen? “De studenten hier zijn inderdaad heel anders dan in Nederland. Hier ‘betalen’ ze echt voor hun studie en zien zichzelf dan ook veelal als consumenten. Dus ze willen dan ook waar voor hun geld zeg maar. Maar ook hoe ze zich gedragen, hun kleding, hun levensstijl is zoveel anders dan die van Nederlandse studenten. Toen een van mijn studenten in haar korte Nike broek mijn klas binnenkwam, dacht ik: moet ik hier iets van zeggen? Maar al gauw zag ik dat dat hier toch wel de norm is. Immers, vanaf maart is het al gauw 30 graden. In juni zelfs 40 graden. Ja, ook ik had vooroordelen. En ook merkte ik dat Amerikaanse studenten toch vaker ‘preuts’ zijn, of ze doen zich preutser voor. Alhoewel ze duidelijk in een geseksualiseerde samenleving wonen, is praten over seks toch taboe”. De vrouwen dan…”Over de vrouwen in Austin: mijn vriendinnen hier klagen allemaal dat er geen mannen van niveau te vinden zijn. Van degenen die wel een relatie hebben, is dat toch vaak met een man die uit een andere staat komt zoals New York of California. Texas staat toch vooral bekend om zijn conservatisme. Austin is heel liberaal, erg vrouwvriendelijk ook, alhoewel ze hier ook met een achterstand kampen als het gaat om het percentage vrouwen op topposities en gelijke beloning. Wat ik wel merk is dat ze in Austin erg van hun leven genieten. Soms cocoon-achtig (sommige hebben niet verder gereisd dan Houston of Dallas), maar door de mix van culturen (veel Hispanics en Latino’s uit Mexico en Costa Rica) staan ze erg open voor mensen met een andere achtergrond. Drie vriendinnen hebben bijvoorbeeld Mexicaanse echtgenoten. Iets wat ik in Nederland niet kan zeggen (daar is het juist andersom het geval: veel Turkse meiden die ik ken hebben een Nederlandse echtgenoot).

De Harsclub
Terug naar de harsclub…Wat heeft Senay geïnspireerd om dit boek te schrijven? “Met het huidige integratiedebat zou je haast denken dat migranten in Europa aan het radicaliseren zijn. Terwijl het grootste deel een zo normaal mogelijk wil leven leiden. Dat doen ze in principe ook. Vooral de jongeren zijn ‘debat-moe’. Discussies over Geert Wilders prima, maar laten we vooral onze avond niet verpesten, is de houding. Ze willen nu vooral van hun leven genieten. Dat merk ik aan alles. Met De Harsclub wilde ik het dagelijks leven van moderne hoogopgeleide mediterrane vrouwen beschrijven, die met onderwerpen bezig zijn als iedere andere vrouw. Maar helaas worden ze nog te veel door Westerse ogen gezien: afhankelijk, onderdanig en al helemaal niet modern. De hoofdpersonages in mijn boek zijn zelfbewuste, ambitieuze vrouwen die voor een bepaalde levensstijl gaan, sommigen zijn zelfs beschaafder dan welke autochtone vrouw dan ook. En ja, wat me ook opvalt is dat mediterrane vrouwen niets liever doen dan praten over mannen, seks en relaties. En ze betalen een prijs voor hun emancipatie. Want hoe liberaler zij worden, hoe meer eisen ze aan een toekomstig partner stellen. Hij moet wel van bijzondere huize komen om het haar naar de zin te maken”. Tijdens het schrijven kwam Senay zelf voor verrassingen te staan. “Ik denk dat elke schrijver het wel heeft: op een gegeven moment lieten de karakters me niet los. Ik at de laatste appels uit de groentebak van mijn koelkast en bakte drie dagen lang alleen maar pannenkoeken omdat ik niet de deur uit wilde. Of liever gezegd, niet de deur uit kon. Als ik onder de douche stond, riepen de karakters me weer naar de laptop. Ik begon van ze te houden. Ik moest vaak lachen om Arzu, voelde dezelfde pijn als Yelda en de onzekere Bahar komt mij ook niet onbekend voor. En dat is wat ik met het boek wilde: een zomerboek waarbij je niet veel hoeft na te denken maar je zelf even kunt laten gaan. Back to basics. We hebben genoeg literatuur met multicultureel drama. Mijn boek gaat over sexy drama. Ik heb het boek geschreven voor iedereen die is geïnteresseerd in hoe het is om als mediterrane vrouw in het Westen te leven. Zij proberen van de beide werelden het beste er uit te halen. In Amerika hebben ze daar een term voor: cultural savvy. Ik vind het een mooie omschrijving van hoe ik, en andere mediterrane vrou­wen, in het leven staan. Het boek is een must voor elke mediterrane vrouw die erg hoge eisen begint te stellen aan een hu­welijkspartner. Mijn boodschap is ‘Wake up girl’. Doe eerst wat ervaring op voordat je je eisen ook kunt stellen”.

Wie geïnteresseerd is in de Harsclub kan op www.deharsclub.nl een deel uit het eerste hoofdstuk van het boek lezen, bekentenissen van vrouwen lezen en zelf een bekentenis plaatsen. Geïnteresseerden in wat Senay te melden heeft over allerlei thema’s en haar verblijf in Austin kunnen terecht op haar weblog.