design donttellmum.nl / created by By the WWW...

juni 2008

Interview met Ingrid Visscher

Ingrid Visscher is ruim een half jaar operationeel directeur van Unicef Nederland. Ingrid is getrouwd met Robert en is de trotse moeder van dochter Imke (8). Een gesprek met een vrouw die haar huidige werk beschouwt als “een cadeau”, elke dag naar haar werk fietst (maar 5 minuten!) en zich het prettigst voelt bij een typische vrouwelijke stijl van leidinggeven.

Vrouwelijk
Die vrouwelijke stijl van leidinggeven ligt haar het beste en heeft ze ook nooit willen inruilen voor een meer mannelijkere stijl van leidinggeven. De keerzijde ervan is wel dat mannen zich vaak goed weten te profileren bij een vrouwelijke stijl van leidinggeven en hun stempel vaak weten te drukken. Na jaren met veel plezier bij verzekeraar Delta Lloyd gewerkt te hebben, eerst bij Delta Lloyd Zorg en als laatste als directeur Personeel en Organisatie was Ingrid toe aan een nieuwe uitdaging. Eerst besloot ze goed te overdenken wat ze in een volgende baan zocht en nam de tijd om daar achter te komen. In de tijd dat ze “in between jobs” was zoals dat zo mooi heet kwam ze erachter dat ze in ieder geval in een kleinere organisatie wilde werken, dichterbij de mensen wilde staan én een leidinggevende rol wilde vervullen.

Het WOW effect
Via via kwam Unicef op haar pad. “Ik had meteen iets van wow!” vertelt ze. Na goed gekeken te hebben wat de functie inhield (de interne organisatie aansturen) was ze nog enthousiaster. Met name dat het ging om een twee koppige directie sprak haar aan. Nu, een half jaar later, voelt ze zich als een vis in water bij Unicef en kan ze haar trots om onderdeel uit te maken van deze organisatie niet onder stoelen of banken steken. “Het leukste van dit werk vind ik om te zien waar de organisatie voor staat, ontzettend inspirerend. Na een veldreis naar Yemen heb ik ook nog eens in de praktijk mogen zien waar Unicef voor staat en hoe belangrijk werk de mensen verrichten”.

Jeukende handen
Toen Ingrid begon bij Unicef jeukten haar handen om aan de slag te gaan. “Laat maar komen dacht ik. Leiding geven, zorgen dat de juiste mensen op de juiste plek zitten en mensen stimuleren en te inspireren is mijn ding.  Op basis van vertrouwen werken en mensen de ruimte bieden op te bloeien, dat is mijn grootste passie” vertelt zij vol zelfvertrouwen en voegt daar nog aan toe dat zij niet alleen goed leiding kan geven maar ook leiding kan ontvangen. Dat Ingrid snel onderdeel is geworden van Unicef Nederland, een club vol mensen met passie en bevlogenheid, is niet verbazingwekkend.

Kinderen als aandeelhouders
Waar ze wel lichtelijk verbaasd over was maar juist leuk vindt aan de organisatie is dat het veel commerciëler en zakelijker is dan zij had verwacht. “Dat is positief en zo hoort het ook” vertelt zij. “Passie en bevlogen mensen zijn belangrijk maar de doelen en resultaten moeten wel behaald worden. In de commerciële wereld heb je aandeelhouders. Onze aandeelhouders zijn de kinderen en die zijn minimaal even belangrijk”.

Ambities en A-status
Over haar verdere ambities voor Unicef hoeft Ingrid niet lang na te denken. “Ik vind dat we te weinig nog de autoriteit op het terrein van de kinderrechten zijn. We kunnen daarin nog meer. Verder is onze uitstraling dat van een A-merk en is het de uitdaging die status te blijven waarmaken”.

Dan de vragen voor elke diva van de maand…

1. Wat is je grootste passie?
Kamperen. Omdat je op jezelf wordt teruggeworpen. Het liefst kampeer ik in Bretagne met vrienden. Gewoon weg, buiten niet in de luxe en stress van alledag, heerlijk!

2. Wat zou je meteen regelen als jij het voor het zeggen had?
Ten eerste dat de doelstellingen van Unicef wereldwijd uitkomen en als ik mag kiezen uit de millennium doelstellingen zou ik de gelijkheid tussen jongens en meisjes kiezen en educatie van meisjes. Ten tweede zou ik in de strijd van meer vrouwen naar de top meer mannen hun verantwoordelijkheid willen laten nemen. Dit zodat niet alleen vrouwen een stap terug doen als er kinderen komen. Ook mannen kunnen 4 dagen werken, dat zouden werkgevers meer kunnen stimuleren.

3. Welk compliment geef je je zelf vaak?
Dat doe ik niet. Ik ben wel heel trots op dingen. Ik ben bijzonder trots op het feit dat ik een uitdagende baan combineer met gezin en zorg. Daar sta ik wel vaak bij stil, hoe leuk dat is. Ik vind het ook fijn om daarmee een voorbeeld te zijn voor mijn dochter.

4. Wat zit er altijd in je handtas?
Mijn mobieltje. Niet dat ik zoveel bel maar als ik het niet bij me heb word ik wel zenuwachtig.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Audrey Hepburn hangt al in een lijst aan de muur in mijn kamer als een van de eerste ambassadeurs van Unicef. Paul van Vliet en Monique van de Ven als ambassadeurs van Unicef Nederland, zij doen fantastisch werk! Maar vooral mijn man Robert omdat hij al 25 jaar mijn allerbeste vriend is en een super vader voor onze dochter.
Meer informatie over Unicef is te vinden op www.unicef.nl

Interview & foto’s:  Fatma Kaya