design donttellmum.nl / created by By the WWW...

mei 2008

Interview met Jolanda Holwerda

Jolanda Holwerda is op dit moment hoofdredacteur van het blad LOF, een blad voor moeders met ambitie. Dit blad heeft Jolanda 2 jaar geleden opgericht als een platform voor en door werkende moeders met ambitie. Jolanda is getrouwd en moeder van drie zonen.

1. Wat is je grootste passie?
Op dit moment is mijn grootste passie, naast mijn 3 zonen en mijn man, Lof. Lof is het nieuwe platform voor en door werkende moeders met ambitie, in werk, gezin en maatschappij. Ik heb Lof 2 jaar geleden opgericht en sinds die tijd geen seconde meer zonder Lof geleefd. Mijn missie is om werkende moeders te inspireren in hun keuze voor werk en gezin en ze erkenning en herkenning te bieden. Je ziet nog te vaak dat moeders ‘afhaken’ omdat de combinatie werk en gezin zwaar is, omdat werkgevers geen carrière perspectief bieden aan deeltijd werkende vrouwen of omdat de opvang lastig te regelen is. Ook de cultuur in Nederland helpt niet om te blijven werken als moeder. Van een man wordt verwacht dat hij carrière maakt, van een vrouw wordt – vaak onbewust- verwacht dat ze een stapje terug doet. Maar als je om je heen kijkt zie je ongelooflijk veel vrouwen die op inspirerende wijze hun ambities als zowel moeder als professional uitleven. Lof levensvatbaar te maken is een enorme uitdaging, waar ik dag en nacht meer bezig ben. Het is aan de ene kant geweldig om voor je passie te leven, maar aan de andere kant ook vermoeiend, omdat je nooit meer aan iets anders kunt denken.

2. Wat zou je meteen regelen als jij het voor het zeggen had?
Ik zou regelen dat de kinderopvang in Nederland nu eens goed geregeld is inclusief de voorschoolse, naschoolse en tussenschoolse. Dat blijft enorm behelpen waardoor te veel moeders als taxichauffeur fungeren.

3. Welke vraag is je nooit gesteld maar zou je toch willen beantwoorden?
Wat is de moeilijkste tijd van je leven? Dat was toen ik 5 jaar alleen in het buitenland heb gewoond. Een periode van diepe dalen en ook veel hoogtepunten. Ik stond er alleen voor maar heb het gered en dat geeft zelfvertrouwen.

4. Welk compliment geef je jezelf vaak?
Ik geef mezelf veel te weinig complimenten. Gelukkig heb ik een vriendin die als een soort van innerlijke stem optreedt en me regelmatig vertelt dat ik mezelf een schouderklopje mag geven. Maar hoewel ik het niet altijd een pre vind voor mijn omgeving: ik ben een enorme doorzetter. Als iemand tegen mij zegt dat iets onmogelijk is dan denk ik: dat zullen we nog wel eens zien.

5. Wat zit er altijd in jouw handtas?
Labello. Helaas ben ik de lippenstift meestal kwijt. En ook een mascara zou wel helpen op zijn tijd.

6. Wie mag er van jou in een lijstje?
Tja voorbeeldvrouwen… Een lastige vraag. Ik vind Agnes Jongerius een voorbeeldvrouw: ze staat voor wie ze is, komt uit voor haar mening, is toegankelijk en motiveert andere mensen.

Meer weten over Jolanda en over LOF? Kijk op www.lofonline.nl