design donttellmum.nl / created by By the WWW...

november 2008

Interview met Latifa Cherrabi

Steeds meer vrouwen wagen de sprong en beginnen een eigen onderneming. In de maand oktober een special over ondernemende DIVAZ. Deze maand laten wij elke week ondernemende DIVAZ aan het woord over hun passie en hun onderneming. Deze week is Latifa Cheribi de ondernemende diva.

Latifa Cherrabi (1962) is geboren in de Marokkaanse havenstad Tanger. Op vrij jonge leeftijd verhuisde zij in de jaren zestig met haar ouders naar Nederland. Zij groeide op in Brabant, Breda om precies te zijn en daar woont zij nog steeds. Latifa is de moeder van zoon Iliass (17) en dochter Yousra (21). Sinds april 2008 mag Latifa zich een zelfstandig ondernemer noemen.

“Tot en met april 2008 ben ik werkzaam geweest in diensverband. Op een gegeven moment confronteerde ik mezelf met de vraag wat ik nou graag wilde doen met mijn toekomst en wat ik zelf leuk vond. Ik heb toen besloten om mijn ervaring en bagage in te zetten op het aanbieden, ontwikkelen en uitvoeren van producten, diensten en projecten waar ik affiniteit mee heb en waarin ik mijn deskundigheid kwijt kon”. Die ervaring en bagage waren omvangrijk en sluiten goed aan bij de opdracht waar Latifa nu mee aan de slag is. Sinds september werkt Latifa niet alleen voor haar eigen onderneming, maar ook als Projectleider Verkleuring bij het Nederlandse Rode Kruis, voor wat zij de mooiste provincies van Nederland vindt, namelijk Brabant, Zeeland en Limburg. “Ik heb ruim ervaring opgedaan bij centra voor maatschappelijke ontwikkelingen, regionale steunfuncties allochtonen en gemeenten. In mijn werkzaamheden heb ik altijd de rol gehad van een generalist. Dit omdat ik mede vanuit mijn functies verschillende rollen hebben uitgevoerd. Deze rollen varieerden van die van hulpverlener, opbouwwerker tot projectleider, programmamanager, adviseur en trainer”. Wat Latifa erg bevalt aan het zelfstandig ondernemerschap is dat je zelf de keuze kunt maken om een opdracht te doen (of niet…) en daar je creativiteit op los kunt laten. Zoals veel startende ondernemers vindt ook zij de financiële rompslomp die onmiddellijk op je af komt lastig. Deze slokt veel tijd en energie op en levert verhoudingsgewijs, buiten het feit dat het rond is, weinig op.

Dan hebben we een aantal vragen die wij aan elke diva voorleggen:

1. Wat is je grote passie?
Mijn passie is er zijn voor mensen (werk/privé) die je nodig hebben en een bijdrage kunnen leveren aan hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik geniet als ik mensen zie groeien in paden die zij zelf hebben uitgekozen. Verder hou ik van de natuur en alles wat het ons schenkt. Ik houd van de aanblik van zeeën, groene bossen,etc.

2. Wat zou je meteen veranderen als jij het voor het zeggen had?
De rompslomp waarmee organisaties mensen (medewerkers en klanten) tegenhouden in hun ontwikkeling en groei. Door de veelheid aan geboden en verboden vinden er nu eerder een verstarring plaats dan dat er innovatie en groei plaatsvindt. Koplopers hierin zijn de politiek en gemeentelijke afdelingen. Juist die platforms die een basis zouden moeten zijn voor persoonlijke ontwikkeling en volwaardige burgerschap van eenieder van ons, verzaken die plicht. Op de schop dus.

3. Welk compliment geef je je zelf vaak?
Dat ik ondanks alle tegenslagen nog gezond en gelukkig ben en dat ik naast alle zorgen ook de ruimte mag hebben voor mijzelf.

4. Wat heb je altijd bij je in je handtas?
Twee telefoons, autopapieren, portemonnee met noodzakelijke pasjes voor bank, ANWB,etc, pennentasje en make-up tasje, sleutels, mini-koran exemplaar, aantekenschrift, mapje met visitekaartjes en een flesje water.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Mijn rolmodel is Oprah Winfrey en wijlen Lady Diana, naast mijn moeder en oma.

6. Hoe ziet jouw droomopdracht eruit?
Ik zou wel eens graag een opdracht willen hebben om een Nederlandse organisatie, zowel vertikaal als horizontaal, zodanig in te richten of aan te passen dat het voldoet aan de mondiale context (diversiteit) en dus toegankelijk is voor iedereen zijn.