design donttellmum.nl / created by By the WWW...

november 2009

Interview met Mehtap Yildiz

Deze maand een interview met Mehtap Yildiz, een diva over de grens. Mehtap werkt voor het Netherlands Business Support Office in Izmir, Turkije. Het interview met Mehtap heeft plaats gevonden via mail.

Wie ben je, waar ben je opgegroeid en wat voor opleiding heb je?
Ik ben geboren en opgegroeid in Izmir. Hier heb ik ook mijn studie Pharmacy afgerond. Om persoonlijk en professioneel verder te groeien, wilde ik naar het buitenland. Na twee jaar in Londen te hebben geleefd, moest ik kiezen tussen de Verenigde Staten, Engeland en Nederland. In alle drie de landen was ik geaccepteerd voor een Master opleiding. Toen ik voor de eerste keer in Nederland kwam, was ik op slag verliefd en was de keuze eenvoudig. Ik heb daar de meertalige opleiding International Management gevolgd. Mijn periode in Nederland was de meest bijzondere tijd in mijn leven. Uiteindelijk heb ik voor de Turkse ambassade in Den Haag gewerkt. Daar kwam ik terecht in een mix van diplomatie (de publieke sector) en de private sector. Dat vond ik heel leerzaam. Met name het werken in projecten en het marketen van Turkije als vakantieland vond ik een heel prettige combinatie. Het gaf me veel voldoening om de mensen uit het land waarop ik verliefd was geworden, te vertellen over het moois dat mijn geboorteland te bieden heeft.

Wat doe je nu en hoe is dat zo gekomen?
Ik heb bijna tien jaar in het buitenland doorgebracht. Na het afronden van mijn studie werd het voor mij ondraaglijk nog langer van Izmir en van mijn familie weg te zijn. Daarom heb ik besloten terug te keren. En in Izmir kreeg ik de mogelijkheid om mijn liefde voor Nederland te combineren met het wonen in mijn stad. Nu werk ik namelijk voor het Netherlands Business Support Office (NBS0) in Izmir. Het NBSO is erop gericht het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen met raad en daad als zij in Turkije wil investeren. Dankzij mijn werk kan ik regelmatig terug naar Nederland en raak ik mijn band met Nederland niet kwijt. Via mijn verloofde hou ik ook een goede band met Nederland. Wij zijn elkaar tegengekomen op de Nederlandse Ambassade in Ankara, waar hij toen werkte. Tijdens een gezellige en sfeervolle receptie om het succes te vieren van de grootste Nederlandse handelsmissie, geleid door staatssecretaris Heemskerk, heb ik hem ontmoet. Het was liefde op het eerste gezicht!

Wat vind je het leukst aan wat je nu doet?
Dit werk geeft mij de mogelijkheid diverse mensen te ontmoeten, die allemaal vanuit hun eigen expertise en professionaliteit aan het werk zijn. Ik kan zo veel leren en blijf me ontwikkelen via de mensen met wie ik samenwerk. Ik zie mijn werk ook niet als werk, omdat ik het met zoveel plezier doe. Daarnaast haal ik energie uit mijn contacten met mensen en dat geeft mij de kracht om me elke dag met meer dan 100% in te zetten.

Zie jij grote verschillen op de werkvloer tussen Nederland en Turkije?
Door mijn verblijf in eerst Engeland en later Nederland, ben ik gewend geraakt aan de Nederlandse en (in mindere mate) de Britse zakencultuur. Ik ben er daardoor aan gewend geraakt dat mijn leidinggevende mij veel vertrouwen geeft en begeleiding biedt. Vanuit deze ervaring zocht ik in Izmir dezelfde werkwijze en cultuur. Het is me gelukt deze kwaliteit in mijn huidige werk te vinden. In Turkije is het dagelijks voelbaar wat je status is.

Wat vind je van de discussie in Nederland dat er te weinig vrouwen aan de top zijn, hoe zit het in Turkije?
Ik denk dat de redenen waarom vrouwen in Nederland de top niet bereiken verschillen met de redenen in Turkije. In Nederland kiezen vrouwen zelf het verloop van hun carrière en is de traditionele rolverdeling tussen man en vrouw praktisch weg. Vrouwen in Nederland hebben het dus meer zelf in hun hand. In Turkije is de traditionale rolverdeling tussen man en vrouw alomvattend aanwezig. Vrouwen moeten in Turkije veel meer rollen vervullen (naast professional ook moeder, vrouw, schoondochter enzovoort). Zij moeten in elke rol uitstekend functioneren. Dat betekent dat er veel meer van de vrouw wordt gevraagd.

Waar zie je jezelf over 10 jaar?
Ik wil dan nog steeds een rol spelen tussen Nederland en Turkije. Ik wil graag de band tussen Nederland en Turkije nog verder versterken en daar zal ik mij ongelooflijk hard voor inzetten. Diep in mijn hart zie ik mijzelf op de bank met mijn kinderen naar Winnie de Poeh kijken! En ik wil samen met mijn man van het leven blijven genieten!

Dan de vragen aan elke DIVA van de maand:

1. Wat is jouw grootste passie?
Teamwork is mijn passie. Ik hou ervan om de mensen waarmee ik samenwerk te laten excelleren. Ik heb liever de wij-vorm in plaats van de de ik-vorm. In alles zoek ik een humanistische essentie en ik wil de positiviteit benadrukken in plaats van de negativiteit. Ik geloof dat dat de basis vormt voor een beter leven en een betere wereld.

2. Wat zou jij meteen veranderen als jij voor het zeggen had?
Ik zou cursussen en begeleiding willen hebben voor alle mensen om hun negatieve gevoelens om te zetten in positieve gevoelens. Ik wil dat mensen hun negatieve gevoelens, zoals jaloezie, boosheid en haat, kwijtraken.

3. Wat was je meest inspirerende ervaring van de afgelopen periode?
De liefdevolle en respectvolle mensen die ik om me heen heb. Zij zijn werkelijk mijn rijkdom. Het leven is zo genereus voor mij dat ik steeds meer goede mensen om me heen krijg. Het leven inspireert mij, omdat in het leven het goede zwaarder weegt dan het slechte. Het leven kent zoveel wonderen!

4. Wat zit er altijd in je handtas?
Naast de standaarddingen heb ik mijn onmisbare zaken. Zoals gezonde tussendoortjes, bijvoorbeeld een notenreep. Of een appel. En een foto van mijn verloofde. En altijd een actuele magazine.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Ik heb heel veel mensen die in een lijstje mogen. Om er toch één te noemen: mijn verloofde!

Interview: Fatma Kaya
Foto’s: Bas Kijzers