design donttellmum.nl / created by By the WWW...

Lotte van Oers

Lotte van Oers

DIVA van de maand

Deze week weer een nieuw interview in een reeks met vrouwen die gekozen hebben voor het zelfstandig ondernemerschap, allen met een eigen en inspirerend verhaal die zij graag met andere vrouwen delen.

Interview met Lotte van Oers

Lotte van Oers (40) woont in Breukelen en is hoofdredacteur en uitgever van het nieuwe Mindstyle magazine voor jongeren ‘MoodieZ’

MoodieZ is een magazine voor jongeren vanaf 15 jaar, die zo veel mogelijk willen ontdekken over zichzelf én de wereld om hen heen” vertelt Lotte enthousiast. De missie van MoodieZ is het willen zijn van een betrokken coach. Een die geen problemen toont, maar helpt oplossingen te bedenken. MoodieZ wil jongeren inspireren om nieuwe uitdagingen aan te gaan en hulp bieden bij lastige keuzes en rust geven in een spannende en chaotische wereld. “Ik vind het heel bijzonder om een blad te mogen maken voor een doelgroep die heel sterk in ontwikkeling is, en je daadwerkelijk iets kan aanreiken om verder mee te komen, om persoonlijk te kunnen groeien”.

Ondernemerschap
Lotte komt niet uit de bladen- of uitgeefwereld maar MoodieZ is niet haar eerste onderneming. Hiervoor heeft zij een heel succesvol bedrijf opgezet dat acquisitie- en salesondersteuning biedt aan bedrijven binnen de zakelijke dienstverlening. Dit bedrijf onststond vanuit Lotte’s eigen ervaring en capaciteiten. “Toen ik dit bedrijf verkocht, heb ik voor mezelf besloten dat de volgende stap die ik zou gaan maken binnen mijn ondernemerschap weer iets nieuws zou zijn” vertelt zij. “Een stapje terugdoen, de ruimte nemen en de rust te vinden om dingen te laten ontstaan is de manier die bij mij past. Zo is MoodieZ  uit het niets bij mij ‘binnengekomen’. Het leek achteraf alsof ik het hele idee onbewust al had uitgewerkt. Juist jongeren hebben behoefte aan richting, helderheid en inspiratie, omdat ze zo druk bezig zijn met het vormen van een identiteit. Daarom heb ik voor deze doelgroep gekozen. Voor volwassen vrouwen is het segment Mind & Body binnen de tijdschriftenbranche de afgelopen jaren sterk gegroeid. Voor jongeren was er nog helemaal niets op dit gebied!”

Eerst een idee
Lotte gelooft heel sterk dat je als je je hart volgt en als je weet wat je droom is, je dat de kans moet geven. Met goed ondernemerschap en door de juiste mensen bij je idee te betrekken, ben je volgens haar in staat om ook zonder ervaring binnen een branche een mooi bedrijf neer te zetten. “Ik hoop dat nog veel meer vrouwen dit gaan doen!” Wat het ondernemerschap betreft is in Lotte’s ogen geen doel op zich. “Ik zie en hoor heel vaak mensen om mij heen worstelen met een stap in hun carriere als ze voor zichzelf willen beginnen. Met dit doel zijn zij dan op zoek naar wat ze dan zouden moeten gaan doen, of naar het gat in de markt. Dat is volgens mij niet de manier. Eerst ontstaat het idee en dan komt pas de vervolgstap, de manier waarop”.

Volg je gevoel
Lotte heeft bedrijfseconomie – met als afstudeerrichting ‘Accountancy’ -gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Limburg. “Bij de uitreiking van mijn diploma destijds, zei de hoogleraar Accountancy, die mijn scriptie had begeleid, in zijn toespraak ‘Lotte is naar mijn mening echt een zonnetje binnen de accountancybranche. Die vliegt over niet al te lange tijd weg om haar eigen gevoel te volgen en om haar creativiteit kwijt te kunnen.’ Dat heeft me enorm veel zelfvertrouwen gegeven en mij ertoe gezet om inderdaad altijd mijn gevoel te volgen, doen wat je echt leuk vindt. En ja ik was na een jaar de accountancy al uit…”
Na dat jaar heeft zij ervaring opgedaan bij Randstad en Michael Page International. “Ik heb het hier enorm naar mijn zin gehad, en erg veel geleerd. Nu dus vanuit de business-to-business helemaal iets nieuws, de creatieve kant op. De tijd was er nu rijp voor, ik voel me als een vis in het water, krijg er elke dag zoveel energie van!” Het doel van Lotte is om MoodieZ uit te bouwen tot een breder concept dan alleen een magazine.

DIVAZ vragen:

1. wat is je grootste passie?
Mijn grootste passie zijn mijn man en kinderen, ons gezinnetje. Omringd door vrienden en familie. Liefde geven en ontvangen is toch wel echt het allerbelangrijkst in mijn leven.

2. wat zou je meteen veranderen als je een toverstok had?
De ongelijkheid in de wereld. We krijgen het maar niet voor elkaar om tot een betere verdeling van eten, grondstoffen, middelen etc. te komen. Dat zou deze toverstok van mij mogen veranderen.

3. wat is je meest waardevolle advies voor vrouwen?
Doen in je werk wat je écht leuk vindt! Ik merk als moeder van 3 kleine kinderen heel goed hoe belangrijk dit is. De combinatie van werk, gezin, partner, je sociale leven, sporten etc is soms best pittig. Als je energie uit je werk haalt, en met passie bezig bent, heb je veel meer oprechte tijd voor je gezin dan dat je altijd moe van de dag thuiskomt. Het is zo zonde om de geluksmomentjes in de ogen van kleine kinderen te missen of niet te zien wanneer ze je nodig hebben. Als je je passie in je werk kwijt kunt, ben je energiek na je werk en krijg je er zo veel voor terug!

4. heb je een rolmodel en wie is het?
Er zijn heel veel mensen in mijn leven waar ik erg veel bewondering voor heb. Bijvoorbeeld voor mijn yoga lerares Yvonne Esser. Zij brengt mensen op een toegewijde en overtuigde wijze helemaal tot zichzelf en is in staat om ieder op een eigen manier zelfvertrouwen te laten ontwikkelen en tevredenheid te laten ervaren. Daar komt veel meer bij kijken dan alleen yoga, dat is een bewustwordingsproces in het dagelijkse leven. De manier waarop ze haar visie vertaalt en uitdraagt, daar heb ik erg veel bewondering voor. Bovendien is ze ondernemend en slim, krachtig en heel down to earth.

 

Interview: Fatma Kaya
Foto’s: Lotte van Oers