design donttellmum.nl / created by By the WWW...

februari 2013

Interview met Anke Vervoord

Anke Vervoord is directeur van “Vrouwen van nu”, de grootste vereniging voor vrouwen in Nederland en mocht in oktober 2012 als Nederlands Vrouwenvertegenwoordiger de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toespreken.

Natuurlijk vond Anke het een eer om de Algemene Vergadering van de VN toe te mogen spreken. “Het voortraject vond ik al ontzettend belangrijk. Het traject naar de vergadering toe en de mogelijkheden die je hebt om met bedrijfsleven, overheden, maatschappelijke organisaties, experts en NGO’s in gesprek te komen vond ik een groot goed. Je kunt op verschillende plekken je boodschap brengen en van gedachten wisselen”. In het traject naar haar statement toe was Anke zich al steeds bewust van hoe je na het toespreken van de vergadering de boodschap zou kunnen borgen.

Als directeur van Vrouwen van nu, van oorsprong de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen, en de grootste vereniging voor vrouwen in Nederland, zag Anke duidelijke aanknopingspunten. “De rol van plattelandsvrouwen om honger te bestrijden bijvoorbeeld. Deze vrouwen van over de hele wereld waren er zelf ook. Ik heb goed geluisterd naar waar zij tegenaan lopen en wat ze nodig hebben. Dat lees je wel maar zij kunnen het zelf zoveel beter overbrengen en het verhaal achter de cijfers vertellen. Het heeft diepe indruk op mij gemaakt”. Het statement van Anke is hier te lezen en te zien.

Vrouwenvertegenwoordiger voor Nederland worden was niet iets wat Anke had bedacht. Sterker nog, haar organisatie zag de vacature voorbij komen en zou het op de website plaatsen om onder de aandacht van leden te brengen. Anke zelf spoorde andere vrouwen aan om op de vacature te reageren totdat een collega haar erop wees dat het in haar nieuwe rol en functie als directeur zou passen. “Het paste ook naadloos in mijn leven op dat moment en ik deed er een gooi naar”. Ook paste Vrouwenvertegenwoordiger worden bij de persoonlijke missie van Anke. “Mensen aanzetten om hun potentieel aan te boren en kijken wat er voor nodig is om ze tot bloei te laten komen”.

Anke komt uit Udenhout, Brabant en heeft de kunstacademie gedaan. In 1990 was de arbeidsmarkt slecht en besloot zij vrijwilligerswerk te doen en een galerie op te zetten om haar eigen werk als kunstschilder te verkopen. Later zou zij gaan werken bij onder andere Vluchtelingenwerk Nederland en Unicef als hoofd vrijwilligersnetwerk. “Tijdens mijn Unicef periode heb ik bedrijfskunde gestudeerd en werd later hoofd Operations”. Sinds 2011 is Anke directeur van Vrouwen van nu. Een baan en organisatie die haar goed bevalt. “Dat had ik niet meteen gedacht door het stoffige en ingedutte imago. Toen ik me erin ging verdiepen zag ik dat deze vrouwen goud in handen hadden. 46,000 leden betekent het zelfde aantal consumenten maar ook dit aantal stemmen. Een enorme kracht als je het weet te bundelen om de samenleving te versterken”. Inmiddels heeft de vereniging tal van wapenfeiten op haar naam staan. Zo ontving ze voor de campagne ‘Kritisch consumeren, duurzaam produceren’ de Max Havelaarprijs, en richtte in Wit Rusland (onder een dictatuur) een onafhankelijke vrouwenorganisatie op.  De blijvende verankering van Vrouwen van Nu is voor de samenleving belangrijk en daarom richt de vereniging zich ook nadrukkelijker op jongere vrouwen.

Vragen aan elke DIVA van de maand:

1. Wat is jouw grootste passie?
Anderen aanzetten tot “be the best you can be”. Dat wil niet zeggen dat je de minister president moet worden. Als je er maar uithaalt wat er in zit en niemand je van je droom laat afhouden.

2. Wat zou je meteen veranderen als jij het voor het zeggen had?
Wereldvrede. Maar ook dat vrouwen zich bewust worden van hun mogelijkheden en talenten en zich daar op gaan richten in plaats van dat ze zich afvragen of ze ergens wel goed genoeg voor zijn of zich afvragen of ze iets wel kunnen.

3. Heb je een rolmodel en wie is het?
De eerste naam die me te binnen schiet is Cora Weiss een vredesactiviste. Vorig jaar ontmoette ik haar bij toeval bij de VN in New York en die ontmoeting heeft een diepe indruk op me achter gelaten.

4. Wie mag er van jou in een lijstje?
Mijn partner. Omdat hij mij de mogelijkheden en de steun biedt om te doen wat ik belangrijk vind om te doen.

Interview: Fatma Kaya