design donttellmum.nl / created by By the WWW...

februari 2011

Interview met Naziha El Khayati

De wens om iets voor anderen te willen betekenen gecombineerd met een gezonde ambitie is een korte en krachtige typering voor Naziha El Khayati (1976), sinds kort manager verkoop voor de vestigingen van de SNS Bank in Den Haag.

De beste zijn
“Ik wil de beste zijn in wat ik doe, ongeacht wat ik doe en continu uitdaging hebben. Ik hou niet van routine”. De ambitie van nu had Naziha nog niet toen ze op school zat. Althans daar had ze vaak maar een ambitie: zo snel mogelijk naar huis om boeken te lezen! Naziha begon op het havo/vwo en rondde de middelbare school af via de mavo. “Studeren vond ik pas leuk toen ik van mijn ouderlijk huis verhuisde naar Leiden en op kamers ging wonen”. Naziha komt uit een Marokkaans gezin met 7 kinderen en groeide op in Asten. Ze deed MBO Toerisme maar ontdekte snel dat ze niet veel had met onbeleefde toeristen en ging in Den Haag de HBO opleiding Management Economie en Recht (MER) doen. Het viel haar op dat er geen introductieweek was en bedacht dat dit een reden zou kunnen zijn voor een deel van de uitval na het eerste jaar. Zij richtte een commissie op en zorgde ervoor dat er een introductiekamp kwam. “Zelfs de meisjes met de hoofddoeken kreeg ik mee doordat ik ook voorzieningen voor hen trof”. Als Naziha iets wil waar ze achterstaat doet ze er alles aan om het te realiseren.

Anderen helpen succesvol te zijn
Na haar studie en een baan als leidinggevende van een callcenter zou ze terecht komen bij Ernst&Young als junior consultant tax compliance. Het leukste aan deze baan vond zij het contact met de expats. “Ik vond het geweldig om met zoveel culturen te werken en merkte dat ik heel snel kon schakelen met deze groep”.  Al snel kwam Naziha terecht in de omgeving waar ze altijd al terecht wilde komen: bij een bank. “Ik wilde op mijn eigen wijze mensen helpen aan financiële producten omdat ik zag dat het beter en anders kon”. Vanaf 2006 is zij werkzaam bij de SNS Bank en heeft al verschillende functies vervuld. “Ik was adviseur particulieren maar heb ook 3 verschillende vestigingen van de bank geopend, opgezet en leiding gegeven. In 2008 ben ik Accountmanager Franchise geworden. Ik was verantwoordelijk voor het zoeken, begeleiden en ondersteunen van franchisenemers”. Een baan die haar op het lijf was geschreven omdat zij in het contact met anderen en hen op weg naar succes helpen, haar drijfveer vindt. “Als ik dan zag dat iemand eenmaal omzet draaide werd ik helemaal blij”.

Inbeelding- en inlevingsvermogen
Sinds de start van 2011 heeft Naziha promotie gemaakt en is zij Manager Verkoop voor de 3 vestigingen van de SNS Bank in Den Haag en omgeving. In korte tijd heeft zij in haar team al heel wat voor elkaar gekregen. “Het is een leuk team en ik heb nu al het gevoel dat er een open houding is waarin mensen elkaar helpen, dat is erg leuk om te zien”. Op de vraag of in haar stijl van leidinggeven haar vrouw zijn en haar culturele achtergrond een factor zijn antwoordt zij volmondig met ja. “Behandel mensen zoals je zelf behandelt wil worden is een motto waar ik naar probeer te leven en te werken. Een Egyptische collega was bijvoorbeeld heel erg van streek door de situatie in Egypte en maakt zich zorgen om zijn familie. Ik begrijp meteen hoe dat komt en dat hij zich helemaal niet op werk kan concentreren en geef hem en luisterend oor en ruimte. Door een extra culturele bagage kun je de situatie makkelijker inbeelden waardoor het contact soepeler verloopt”. Een vaardigheid die ook in het contact met klanten goed van pas komt.

Heden en toekomst
Het succes binnen haar carrière komt haar niet aanwaaien want Naziha werkt keihard maar er is naast hard werken nog een belangrijke factor dat meespeelt. “Ik heb ook de kansen gekregen omdat ik een leidinggevende had die oog had voor kwaliteit en mij de ruimte gaf. Ook dankzij hem zit ik nu waar ik zit”. Op haar nieuwe baan heeft Naziha zich volop gestort en denkt nog niet na over de volgende stap maar wel over een uiteindelijke stap. “Mijn droom is ooit te werken aan het verlenen en begeleiden van microkredieten. Het is een concept dat ik zo geweldig vind, vrouwen helpen zichzelf en soms een heel dorp te onderhouden”.

Vragen aan DIVA van de maand:

1. Wat is je grote passie?
Werken….dat vind ik echt heel erg leuk en geniet ervan. Ik kan echt niet thuiszitten als ik ziek ben bijvoorbeeld.

2. Wat zou je meteen veranderen als jij het voor het zeggen had?
Ik zou meteen een quotum instellen voor meer vrouwen aan de top. Er zijn niet genoeg vrouwen aan de top terwijl er meer vrouwen dan mannen aan de universiteiten afstuderen. Het is niet geloofwaardig dat er niet genoeg geschikte vrouwen zijn. Soms moet er wetgeving aan te pas komen als organisaties of mensen het zelf niet doen.

3. Wat was je meest inspirerende ervaring van de afgelopen periode?
Een bijeenkomst van Women at Work met een hele inspirerende spreekster en allemaal vrouwen. Meestal moet ik in mijn werk en privé anderen inspireren en motiveren en nu was ik geïnspireerd en net op het moment dat ik het nodig had!

4.Wat heb je altijd in je handtas?
Ik heb wel een ontzettend volle tas: portefeuille, tom tom, telefoon, paspoort, sleutels, lipgloss, visitekaartjes…het is echt een volle tas!

5. Wie mag er van jou in een lijst?
Mijn zus Naïma. Zij heeft mij altijd geïnspireerd om door te gaan en alles uit mezelf te halen. Zij was een rolmodel en ik heb altijd in de buurt willen komen van wat zij allemaal heeft bereikt.

Interview: Fatma Kaya
Foto: Henk Rougour