design donttellmum.nl / created by By the WWW...

februari 2012

Interview met Jamila el Mourabet

“Ik ben gefascineerd door persoonlijke groei van mensen”

Het gebouw van ABN AMRO in Amsterdam Bijlmer is misschien ver van waar ze vandaan komt (Groenlo) en niet op haar shortlist van bedrijven na haar afstuderen maar het kan vreemd lopen. Jamila el Mourabet (1979), diversity consultant, is in dit gebouw en deze bank als een vis in het water.

Warm nest
Jamila, van Marokkaanse afkomst, is geboren en getogen in Groenlo en komt uit een groot en warm gezin. Hoewel vader en moeder el Mourabet samen 5 kinderen hadden, waren anderen ook altijd welkom. Zo heeft Jamila ook twee pleegzusjes. In haar huidige baan als Diversity Consultant is haar grootste uitdaging om bij te dragen aan een organisatie waarin divers talent zich welkom voelt, verscheidenheid aan talent wordt herkend en optimaal wordt ingezet om het verschil te maken en daarmee de klanten succesvol te laten zijn. “Het is een uitdaging om te kijken hoe je ervoor kunt zorgen dat medewerkers enerzijds authentiek blijven en anderzijds zich de spelregels binnen een grote organisatie eigen kunnen maken”.

Klantgericht
“Toen ik klaar was met mijn HEAO wilde ik graag iets binnen de sales gaan doen. Tijdens mijn studie heb ik verschillende bijbaantjes gehad in de sales. Daar had ik talent voor. Goed naar klanten luisteren en vervolgens iets aanbieden dat aansloot op hun wensen, dat was mijn kracht. Ik was geen keiharde verkoper, maar bereikte op mijn klantgerichte manier goede resultaten, dus verkopen kon ik wel”. Dat ze na haar studie bij een bank terecht zou komen had Jamila niet van tevoren bedacht.

Met snor
“Na mijn studie heb ik een lijstje gemaakt met mijn top 5 van bedrijven waar ik wilde werken. Alle bedrijven aangeschreven, maar helaas nergens aangenomen. “Ik ben nooit lid geweest van een studie- of studentenvereniging en dat heb ik gemerkt.” Al snel werd ze benaderd door ABN AMRO voor een functie als Preferred Banker. “Ik zag mezelf niet direct bij een corporale organisatie als ABN AMRO werken. Ondanks de vooroordelen die ik had, ben ik toch op gesprek gegaan”. Al snel werd Jamila zelf ook met vooroordelen geconfronteerd en kijkt ze geamuseerd terug op dat eerste gesprek. “Ik had een heel ander type verwacht zei de persoon tegenover mij waarop ik ad rem antwoordde…met snor?” Dit leidde wel tot een heel open en goed gesprek over vooroordelen en diversiteit. Ik kwam alle rondes door en ging aan de slag”.

Het diversiteitsvirus
Na een jaar gewerkt te hebben als Preferred Banker werd Jamila gevraagd om in het kader van diversiteit haar ervaringen te delen met 150 bi-culturele high potentials op een carrièrebeurs. “Het werd een enorm interactieve en energieke sessie! Veel studenten herkende zich in mijn verhaal en daardoor ontstond een goede dialoog. Ik besefte me dat er enorm veel talent was dat niet altijd even zichtbaar was bij de bedrijven. Toen ik die dag naar huis liep wist ik dat ik een carrièreswitch wilde maken. Ik wilde de overstap maken naar Recruitment en breder naar talent kijken dan we al deden binnen de bank.” Al snel maakte zij de overstap naar Recruitment. Met heel veel plezier heeft ze op deze afdeling gewerkt, maar na twee jaar werd het tijd voor een volgende stap. Jamila vroeg zich af wat er gebeurde met de doorstroom van bi-cultureel talent binnen de organisatie. “Ik ben naar de afdeling Diversity & Inclusion gestapt en gevraagd wat er zoal gebeurde op gebied van doorstroom van deze doelgroep. De doorstroom bleek op een bepaald niveau te stagneren en men was zoekende. Ik heb ze aangeboden een onderzoek te doen naar de belemmeringen die bi-culturele medewerkers ervaren in hun doorgroei. Uit het onderzoek kwam naar voren dat er behoefte was aan (loopbaan)coaching”. Ze stelde een functieprofiel samen en kwam er al snel achter dat zij zelf de geschikte kandidaat was om die functie in te vullen. Het was een bijzondere rol. Ik kwam erachter dat persoonlijke groei van mensen me enorm gefascineerde.”

Meer invloed
Jamila wilde op een gegeven moment meer invloed als het ging om het onderwerp diversiteit. Vanuit die gedachte heeft zij de overstap gemaakt naar haar huidige rol als Diversity Consultant. Een rol waarin ze beleid maakt en partner in business is als het gaat om diversiteit. “Diversiteit krijg je niet overnight voor elkaar, maar we hebben veel ambities die door de juiste mensen worden uitgedragen en dat is heel waardevol”. Wat zou een volgende stap zijn? “Wellicht iets met talentontwikkeling. Ik ben er van overtuigd dat je als organisatie het verschil door je mensen.

Vragen aan DIVA van de maand

1. Wat is je grootste passie?
Mensen. Ik ben altijd weer benieuwd naar het verhaal achter de mens. Enorm boeiend en leuk!

2. Wat zou je meteen doen als jij het voor het zeggen had?
Gelijkheid tussen mensen creëren. Ik kan slecht tegen onrecht en vind dat iedereen gelijkwaardig behandeld moet worden en eerlijke kansen verdiend.

3. Wie mag er van jou in een lijstje?
Mijn moeder, Khaddouj el Mourabet. Een hele sterke vrouw en een goede manager. Iemand die altijd op zoek is naar verbinding en daarmee een echte bruggenbouwer is. Zo heeft ze wel eens voor de hele buurt couscous met kip gekookt. Puur om een stukje cultuur te delen. Mooi voorbeeld van verrijking van diversiteit wat mij betreft. Diversiteit begint namelijk bij jezelf. De verbinding zoeken bij mensen die anders zijn dan jijzelf bent.

Interview: Fatma Kaya