design donttellmum.nl / created by By the WWW...

januari 2009

Interview met Marietje Schaake

Marietje Schaake is een naam die de komende periode nog veel zal opduiken. Deze talentvolle, ondernemende jonge vrouw heeft naast haar drukke werkzaamheden als zelfstandig adviseur en schrijfster op het gebied van trans-Atlantische betrekkingen, diversiteit en integratie, een nieuwe en ambitieuze stap genomen. Marietje heeft zich namelijk verkiesbaar gesteld voor de verkiezingen van het Europees Parlement dit jaar als kandidaat voor D66.

Droombaan
Marietje werkte tot voor kort als adviseur van de Amerikaanse Ambassadeur en de President van de grootste burgerrechten organisatie in de Verenigde Staten. “Dat was een droombaan. Ik analyseerde wat er speelde in de Nederlandse samenleving op het gebied van integratie, diversiteit en Moslims in het Westen door het bijhouden van de media, het bijwonen van debatten en bijeenkomsten, en door met veel mensen te praten en daarvan een goede indruk over te brengen op mijn collega’s. Zo konden we nieuwe talenten een kans geven in programma’s die we organiseerden, en dachten we na over gedeelde kansen en belangen”.

Trans-Atlantische betrekkingen
Sinds een paar maanden is Marietje druk bezig met een project die zij uitvoert voor het Felix Meritis in Amsterdam en het ministerie van Buitenlandse Zaken. “Dit jaar vinden er allerlei festiviteiten plaats omdat het 400 jaar geleden is dat Henry Hudson op een Nederlands schip naar New York voer om daar New Amsterdam te stichten. Hij bracht daarmee Nederlandse waarden als tolerantie en een ondernemersgeest naar New York. In het kader van de verschillende activiteiten waar de viering van dit jaar uit bestaat ontwikkelde ik het concept van Pioneers. Pioneers brengt hedendaagse vernieuwende denkers en ondernemers uit Amsterdam en New York samen in een trans-Atlantische dialoog die de grenzen van actief burgerschap opzoekt.” Dat is nog niet alles, Marietje is een bezige bij. In mei 2009 wordt haar boek over de relatie tussen trans-Atlantische betrekkingen en Moslims in het Westen verwacht. “Het boek heeft nu de werktitel: Between Faith and Suspicion, Muslims in the West, transatlantic relations and the need to redefine alliances. Daarbij kijk ik hoe lokale situaties invloed hebben op beleid, zowel nationaal als internationaal, zowel nu als met het oog op de toekomst.”

Historisch moment
Op dit moment bevindt Marietje zich in de Verenigde Staten en heeft zij de historische inauguratie van de nieuwe president van de Verenigde Staten, Barack Obama, afgelopen dinsdag bijgewoond. Een droom voor velen maar Marietje was erbij. Zij was van 17 tot 25 januari in Washington, Atlanta en New York. “Ervaringen over het diner ter ere van Martin Luther King Day, met Hillary Clinton, de inauguratie van Barack Obama, en andere ‘Europese Perspectieven’ vanuit de VS zijn te lezen op mijn blog, en zullen tevens in NRC’s Hollands Dagboek verschijnen” vertelt zij.

Here and now
Terug naar hier, Europa. Hoe kwam zij erbij zich verkiesbaar te stellen als kandidaat voor het Europees Parlement? “Ik voel me verantwoordelijk voor onze maatschappij en vind het belangrijk een aantal grensoverschrijdende kwesties internationaal op te lossen. Als je iets wilt veranderen moet je bereid zijn je nek uit te steken en er helemaal voor te gaan. Als onze generatie zichzelf niet informeert en actief opstelt betalen we straks de prijs van beslissingen die anderen voor ons genomen hebben. Ik wil de komende tijd met jongeren, die vaak voor het eerst mogen stemmen op Europees niveau, praten over wat hen bezig houdt, en hoe ze hun stem actief kunnen laten horen.” Marietje is door D66 op nummer 3 gezet, dat is een teken van groot vertrouwen. Hoe heeft zij dit voor elkaar hebt gekregen? “Het is inderdaad een groot vertrouwen waar ik heel blij mee ben. Ik denk dat de selectiecommissie heeft gezien dat ik een goede combinatie van ervaringen combineer met veel energie en hart voor de zaak. Ik vertrouw erop dat de leden van D66, die nu stemmen op de lijst volgorde, dit ook zo zullen zien.”

Bruggen slaan
Wat zal je belangrijkste boodschap zijn straks? “Dat we in onze beslissingen nu geen voorschot mogen nemen op de volgende generatie, en daarom alleen duurzaam moeten investeren in onderwijs, economie, milieu en energie. Die volgende generatie moeten we ook meer vertrouwen en betrekken in de politieke debat en proces. Ik zal een brug slaan tussen de jongere generatie en de huidige besluitnemers.” Wie meer wil weten over Marietje en over standpunten kan terecht op haar website. Natuurlijk stellen we de vragen voor de DIVA van de maand ook aan haar:

1. Wat is je grote passie?
Mensen.

2. Wat zou jij meteen regelen als jij het voor het zeggen hebt straks in Brussel?
Een onderzoek naar de Europese rol in mensenrechten schendingen in de behandeling van terreurverdachten. Als je niet bij jezelf durft te beginnen ben je niet geloofwaardig naar andere machten in de wereld die je wilt aanspreken op hun gedrag en misdrangen.

3. Wat is de meest inspirerende ervaring die je de afgelopen maand had?
Ik heb een bijzondere maand achter de rug, en een hele bijzondere week die begon met een diner ter ere van Martin Luther King waar ik Hillary Clinton mocht ontmoeten. Zij is een enorme inspiratie en laat zien dat vrouwen en mannen op basis van talent en hard werken even ver kunnen komen. Ik heb haar bedankt voor die inspiratie. Twee dagen na het diner stond ik met twee miljoen anderen op de Mall in Washington toen Obama werd geïnaugureerd. Het mooiste moment was dat iedereen samen begon te zingen toen het concert bij het Lincoln Memorial werd uitgezonden op grote schermen.”

4. Wat zit er in je handtas?
Telefoon, opschrijfboekje, parfum, boek of artikelen, zakdoekjes, kauwgom.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
De speechschrijver van Barack Obama, als symbool voor het talent en de creativiteit van de jonge generatie. Hij is een van de weinige mensen met wie ik wel zou willen ruilen.

Meer informatie over Marietje is te vinden op www.marietjeschaake.com

Interview: Fatma Kaya
Foto’s: Vosfoto