design donttellmum.nl / created by By the WWW...

maart 2012

Interview met Samyah Shadid

Samyah Shadid (1970) is internist-vasculair geneeskundige in het Vie Curi Medisch Centrum in Venlo. In 2007 is zij gepromoveerd op de menselijke vet- en suikerstofwisseling , vooral binnen de spieren. Uiteindelijk moest ze daarvoor leren mensen met overgewicht te helpen afvallen. Hiermee heeft zij haar basis gelegd voor de behandeling van obesitas, waar zij in december 2011 de Univé Paludanusprijs mee heeft gewonnen. Het gaat volgens haar niet alleen maar om afvallen maar gedrag is net zo belangrijk.

Special roots
Met een hoogleraar als vader, een huisarts als moeder en een broer en zus die ook arts zijn zou je zeggen dat het vanzelfsprekend is dat Samyah ook arts is geworden. Toch heeft ze pas op het laatste moment besloten geneeskunde te gaan studeren. Het conservatorium was een serieuze overweging maar uiteindelijk wogen economische prioriteiten zwaarder. “Ik heb van mijn vader altijd meegekregen dat je iets moest studeren zodat je zelfstandig en onafhankelijk kon zijn”. Studeren werd in het gezin Shadid ontzettend gestimuleerd. “Niet studeren was geen optie en paste ook niet bij ons karakter” vertelt Samyah.

Staan voor waar je voor staat
Samyah is een bijzondere mengeling van een Palestijnse vader en een moeder van Indiase afkomst die op Curaçao is geboren en opgegroeid. Haar moeder is haar grote voorbeeld. ” The wind beneath my wings” noemt zij haar. Op school was zij naar eigen zeggen iemand die heel filosofisch was en over dingen nadacht. Van de peer pressure die de meeste pubers voelden had zij weinig last. “Ik was niet populair en niet onpopulair en stond er een beetje buiten, soms werd dat versterkt doordat ik sommige dingen niet mocht”. Dat was soms moeilijk maar moeder Shadid had een filosofie die zij haar kinderen heeft bijgebracht. “Staan voor waar jij voor staat, jij hebt jouw idee. Zij was heel consequent maar er was altijd ruimte voor discussie. Én veel liefde”.

Studie
“Studeren aan Oxford leek mij fantastisch” vervolgt zij. Dat ging niet, maar in het 3e jaar van de studie aan de universiteit van Leiden, kwam Oxford toch in beeld met een uitwisselingsproject. “Ik had er heel veel voor over om dat te doen. Ik moest daar naar de biochemische faculteit en ging meewerken aan een onderzoek naar stofwisseling van vetten bij mensen”. Nadat Samyah terug was uit Oxford wilde ze nog maar één ding: teruggaan. “Ik vond het fantastisch, iedere straat ademt daar historie, het niveau was ontzettend hoog en inspirerend. Het mooiste was dat het erg internationaal was. Iedereen was anders en voor het eerst voelde ik mij eens een keer niet anders”. Het feit dat zij mocht werken met een fantastische man die een grootheid bleek te zijn in zijn vakgebied maakte alles compleet. Na haar co-schappen zou Samyah eigenlijk terug gaan om verder onderzoek te doen. Dat ging niet door. “Na drie jaar opleiding tot internist wilde ik toch weer weg en kreeg ik de kans om  naar een van de beste klinieken ter wereld te gaan, de Mayo Clinic in Amerika”. Daar deed ze 2 jaar onderzoek naar vetstofwisseling. Het project kwam uiteindelijk neer op onderzoek naar obese mensen.

Werk
In Nederland werden de resultaten van het onderzoek, naast haar werk, uitgewerkt en in 2007 kon Samyah hierop promoveren. In deze periode was zij ook aan het werk als internist. “In het VUMC had ik eigenlijk een behandelplan geschreven voor ernstig obese mensen. Maar toen ben ik terecht gekomen in Venlo en heb ik dat hier opgepakt”. Over de verhuizing van Leiden naar Venlo is zij heel nuchter. “Ik had al zo vaak mijn koffers gepakt en ben nooit bang geweest om weg te gaan. Het is makkelijker om te blijven zitten waar je bent en natuurlijk kost het je veel tijd, energie en geld, maar aan de andere kant is het ook een enorme verrijking die niet in woorden en materie te beschrijven is”.

Univé Paludanus Prijs
Sinds een aantal jaren woont en werkt Samyah dus in Venlo. In haar ziekenhuis heeft zij een programma opgezet voor mensen met ernstige obesitas. “Eigenlijk against all odds, er waren niet veel goede programma’s. Extreem zware mensen vallen altijd uit de onderzoeken, ook in de lifestyle projecten. Dat vind ik raar, juist bij deze groep valt er veel te halen”. Zij is er van overtuigd dat als je begrijpt waar mensen mee worstelen je ze beter kunt helpen. “Dat hebben we dan ook aangetoond, nu is het tijd voor de volgende uitdagingen: bezuinigingen en het aan de wereld laten weten. Wij willen dit concept aan de man krijgen en de internationale gemeenschap laten zien dat het mogelijk is”.  Inmiddels heeft ze voor deze behandeling in december 2011 de Univé Paludanus Prijs gewonnen. Naast onderzoek leidt Samyah ook mensen op. “Ik houd van onderwijs en het geeft mij een kans om op een hoger niveau bezig te zijn en te blijven nadenken. Dingen doorgeven aan de volgende generatie en aan patiënten is misschien wel het leukste onderdeel van mijn werk”.

De beste zijn die je kunt zijn
Groei, verrijking en steeds beter worden in wat je doet. “Ik weet niet of dit nature of nurture is . Mijn ambitie heb ik van mijn beide ouders. Ik heb altijd meegekregen dat je moet proberen goed te zijn in wat je doet, een heel goed advies. Ik ben liever de beste bakker van Venlo dan de slechte internist”. Overigens geen makkelijke wereld, de wereld van internisten. Hoewel het een mannenwereld was zag Samyah ook wel voordelen van  vrouw zijn, met name naar patienten toe. “Het heeft me ook best wat tijd gekost om toe te geven dat het een nadeel was: je hebt het wel degelijk moeilijker als je én vrouw, én islamitisch én allochtoon bent. Hoe hard vrouwen ook moeten knokken in het algemeen, ik zou geen man willen zijn en probeer gewoon mijn werk zo goed mogelijk te doen”.

Waar ze over 10 jaar staat weet Samyah nog niet.  “Op mijn 30e kon ik in de VS werken. Als je me dat op mijn 15e had gezegd had ik het niet geloofd. Je moet je laten verrassen door de paden die het leven biedt. Laat het gebeuren en er ligt wellicht iets heel moois op je te wachten, mooier dan je zelf had kunnen bedenken. Maar je moet het pad wel zelf opgaan”.

Vragen aan elke DIVA van de maand:

1. Wat is jouw grote passie?
“Liefde. In de breedste zin van het woord”.

2. Wat zou jij meteen veranderen als jij het voor het zeggen had?
“Onrecht!” Of het met haar Palestijnse roots te maken heeft weet ze niet maar alle soorten onrecht. “Onrecht heb je ook op kleine schaal. Er worden bijvoorbeeld mensen op een nare manier van hun werk weggewerkt, dat is ook onrecht. Er zijn veel slachtoffers van onrecht”.

3. Wie mag er van jou in een lijstje?
“Mijn moeder! Dat is de mooiste vrouw van de wereld. Zij is zo sterk, lief en heeft alles in het teken van haar kinderen gesteld terwijl zij ook een carrière als arts heeft gehad. Nog steeds steunt ze ons iedere dag”

Interview: Fatma Kaya
Foto: Bob Walker