design donttellmum.nl / created by By the WWW...

november 2010

Interview met Jet de Ranitz

Jet de Ranitz (1970) is sinds 2006 directeur van het Nederlands Dans Theater in Den Haag. Leidinggeven aan professionals, dansers en creatievelingen is een uitdagende baan die haar op het lijf is geschreven. Want leidinggeven wilde Jet de Ranitz al vanaf de middelbare school.

Jet was altijd al actief en betrokken, op school en buiten school. “Ik ben mijn hele jeugd actief geweest in besturen en daarna ook. Ik heb het altijd leuk gevonden om met mensen en beleid bezig te zijn en me er mee te bemoeien. Het was voor mij duidelijk dat ik daar iets mee moest”. Zij is naast haar drukke baan actief in talloze besturen en commissies en is actief voor de Partij van de Arbeid. Jet weet heel goed wat ze wel en niet wil. Na de middelbare school besloot zij Frans te studeren. Hoewel zij een passie heeft voor taal en cultuur had zij al snel door dat “haar brandende ambitie” niet bij deze studie lag. Toch maakte zij het af en belandde in een werkomgeving die er niets van doen had.

Jet kreeg een baan aan de Faculteit Economische Wetenschappen in Tilburg en werd daar directeur. Was een achtergrond in de Economie niet handig voor deze baan of gevraagd? “Soms heeft het een voordeel dat je allerlei theorieën en modellen niet kent. Ik ben een eigenwijze manager die ook afgaat op gezond verstand en gebruik de theorie daar waar nodig is. Durf als leidinggevende onconventionele dingen te doen. Wees niet bang om beleid aan te passen en sta open voor kritiek. Een model opzetten is prima maar wees ook bereid het op zijn kop te zetten als het niet werkt.” Jet’s passie voor leidinggeven is overduidelijk. “Het gaat om menselijk contact, ruimte zoeken en inspringen. En je moet goed weten met onzekerheid om te gaan”. Vooral in een tijd dat de kunst- en cultuursector onder druk staat door allerlei bezuinigingen is dit een belangrijke eigenschap. Vindt ze het dan niet zwaar nu er zoveel onzekerheid is? “Ik ben dienstbaar aan de organisatie en doe wat ik denk dat goed is voor de organisatie. Het is mijn taak om die organisatie te dragen en ervoor te zorgen dat anderen hun werk kunnen doen. Natuurlijk is het in moeilijke tijden zwaar, maar in goede tijden vlieg ik met ze mee”. Het allerleukste aan leidinggeven vindt Jet dat als je het goed doet je veel kunt betekenen voor mensen. “Ieder naar zijn of haar talent inzetten en een beter bedrijfsresultaat krijgen staat voor mij voorop. Bij het Nederlands Dans Theater werken mensen die gepassioneerd zijn in hun vak en het beste resultaat neerzetten in de wereld. Het zijn stuk voor stuk interessante mensen. Het past bij mij om met dit soort mensen te werken”.

Hoe zit het met ambitie, een vies woord? “Ik was en ben nog steeds ambitieus. Nu minder voor mezelf en meer voor de organisatie. Als je echt ambitie hebt en bereid bent ervoor te gaan dan lukt het.” Meteen voegt zij eraan toe dat je ook de kans moet krijgen dat te doen. “Die kans heb ik destijds gekregen en aangepakt”. Op de vraag of er een verschil is tussen mannen en vrouwen als het gaat om ambitie antwoordt Jet dat vrouwen over het algemeen voorzichtiger zijn om te zeggen waar ze goed in zijn. “Vrouwen willen iets het liefst drie keer gedaan hebben voor ze ja zeggen. Misschien onderscheid ik mij daarin. Ik ben niet vies van blufpoker en zeg eerder dat ik het kan. Ik trek de stoute schoenen aan en probeer het en dan lukt het vaak. Ik zie vrouwen die hard werken en die minder bang zouden moeten zijn. Ze zouden minder de veiligheid moeten opzoeken. Tegelijk is het een kracht van vrouwen om niet teveel risico te nemen! Maar gebruik die dan ook”. Er is een discussie ontstaan na de financiële crisis dat er teveel risico’s zijn genomen en of dat met meer vrouwen aan boord anders was geweest. “Waren er maar meer vrouwen in sommige boardrooms, zodat bedrijven zich niet zomaar in dingen begeven. Het gaat om goede afweging van risico’s – een meer diverse top bevordert dat. Het gaat erom dat we binnen de top van organisaties meer het lef hebben om onze eigen tegenstand te organiseren en de mening van iemand te zoeken die het tegenovergestelde zegt”.

Volgens Jet is een goede genderbalans ook voor mannen belangrijk. “Bij discussies over verdeling van arbeid en zorg wordt het vaak gezien als een verantwoordelijkheid van vrouwen. Het beeld is dat de vrouw het moet oplossen. Waarom moet de vrouw probleemeigenaar zijn? Een kind heb je met zijn tweeën, betrek dan ook de vader. Ga de discussie aan met je man en maak dan een keus als koppel hoe je het gaat doen. Als je ambitie hebt als vrouw, houd je rug recht en zet door. Maar als je je carrière opgeeft, wat soms veel pijn kost, dan moet dat ook op waardering kunnen rekenen. Dat geldt voor de man evengoed als voor de vrouw. Het gaat erom dat je er als gezin goed uitkomt!”. Tegelijkertijd voegt Jet er aan toe dat je het niet altijd voor het kiezen hebt – soms beslist het leven anders voor je. “Als je een zwaar gehandicapt kind hebt moet je noodgedwongen andere prioriteiten leggen”.

Dan de vragen aan elke diva van de maand:

1. Wat is je grootste passie?
Werken met mensen en mensen inspireren, mijn gezin en lezen.

2. Wat zou je meteen veranderen als jij het voor het zeggen had?
Dat er een kabinet komt dat keuzes maakt die de mensen aan de onderkant van de samenleving niet afschrijven of de rekening laten betalen. Daar moeten we voor zorgen. Solidariteit moet behouden zien te blijven in deze moeilijke tijden. Mijn partij, de PvdA, staat daar als geen ander voor.

3. Wat was je meest inspirerende ervaring van de laatste periode?
Het 50 jarig bestaan van het Nederlands Dans Theater. Als je ziet – zoals bij de viering van het jubileum – wat het gezelschap nog steeds kan neerzetten en hoeveel mensen betrokken zijn, raakt mij dat. Het is één grote familie en iets moois. Daar krijg ik veel inspiratie van en ik werk er graag aan mee.

4. Wat heb je altijd in je handtas?
Ik heb geen handtas; alleen een grote werktas waar altijd een portemonnee, leesvoer en een mobiel in zit. Ik heb een hekel aan handtasjes en wil mijn handen altijd vrij hebben.

5. Wie mag er van jou in een lijstje?
Neelie Smit Kroes als inspiratiebron door haar energie en kracht. Maar ook mijn leidinggevenden die in mij geloofd hebben en mij goed hebben begeleid. Ik heb veel van hen geleerd en dat is heel belangrijk geweest. De flexibiliteit en ruimte die ik kreeg om oplossingen te zoeken probeer ik ook door te geven aan mijn medewerkers.

Meer informatie? Kijk op www.ndt.nl

Interview: Fatma Kaya
Foto: NDT